Muzeum textilu UPM - esk Skalice (muzeum)


Seznam lokalit v okol


muzeum Muzeum textilu UPM - esk Skalice (muzeum) vzdlenost: 0 km

Muzeum textiluje jedinm eskm muzeem specializovanm na historii textiln vroby. Jeho expozice a sbrky pedstavuj jedinen soubor doklad vvoje textilnictv, zvlt textilnho tisku, v esk republice i v zahrani. Zaloeno bylo roku 1936 u pleitosti "Tekstiln a krajinsk vstavy" ve Dvoe Krlov nad Labem.

Po mnoholetm bezvslednm sil o zskn vhodnch stlch prostor pro uloen a instalaci sbrek ve Dvoe Krlov pro n byla v letech 19801990 zrekonstruovna st bvalho kltera v esk Skalici. V letech 19871990 byla vybudovna a v kvtnu 1990 zpstupnna rozshl muzejn expozice. Je vnovna rukodln i prmyslov textiln vrob, tradicm bavlnsk vroby a historii textilnch tiskren ve vchodnch echch, spoluprci vtvarnch unlc (M. Ale, J. apka, K. Svolinskho, A. Firka, J. Trnky a dalch) s textilnm tiskem, fragmentm tkanin kesanskch potomk starch Egypan Kopt a dlnickmu hnut v kartounkch a textilnch tiskrnch v letech 17811897.

Soust expozice je zazen dlny modrotiskae, vzorkae a rytce tiskacch vlc, provozuschopn tkalcovsk stav, perotina, vlcov tiskac stroj a stl pro mechanizovan filmov tisk.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocen nvtvnk: 10.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz