Muzeum skla a bižuterie - Jablonec nad Nisou (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum skla a bižuterie - Jablonec nad Nisou (muzeum) vzdálenost: 0 km

Muzeum shromažďuje sbírku hmotných dokladů vztahujících se k historii i současnosti českého sklářství, šperkařství, výroby bižuterie, faleristiky (pozn. řády, vyznamenání), mincovnictví, české i zahraniční provenience, zejména však z území České republiky, se zvláštním zřetelem na severočeskou sklářskou a bižuterní produkční oblast, včetně hmotných dokladů dokumentujících volné i užité umění, architekturu, vývoj technologií, významné osobnosti, dílny a továrny i každodenní život jejich zaměstnanců a rodin drobných výrobců.

Sbírkové předměty, odbornou dokumentaci k nim a poznatky získané jejich odborným zpracováním, prezentuje zejména prostřednictvím stálých expozic a krátkodobých výstav, vlastní publikační a přednáškovou činností v České republice i v zahraničí a dalšími kulturně – výchovnými aktivitami určenými pro nejširší veřejnost nebo pro zájmové skupiny, zejména pro děti, mládež, seniory a handicapované občany.

Muzeum prošlo několika etapami vývoje. První podněty k jeho založení spadají do poslední třetiny 19. století a jsou spojeny s činností Průmyslového vzdělávacího a podpůrného spolku. Vznik muzea jako takového klademe do roku 1904, kdy byla otevřena první stálá výstava, dnes bychom řekli expozice. V roce 1911 pak muzeum získalo i vlastní budovu ve Školní ulici č.9. Takto zajištěná instituce přečkala všechny politické změny následujících let: první světovou válku, vznik Československé republiky i druhou světovou válku.

Již pod novým názvem Muzeum pro umělecký průmysl se v roce 1949 přestěhovala do bývalého exportního domu Zimmer & Schmidt v Jiráskově ulici, dnes ulice U Muzea, kde sídlí dosud. V letech 1953-1961 bylo muzeum přičleněno jako pobočka k Národnímu technickému muzeu v Praze. Tento stav však netrval dlouho. V roce 1961 přešlo pod správu Okresního národního výboru v Jablonci nad Nisou a specializovalo se na výzkum dějin skla a bižuterie, což se projevilo i v novém názvu – Muzeum skla a bižuterie. V oboru skla mu byla přiznána nejprve oblastní, od roku 1974 pak celostátní působnost, obor bižuterie měl tuto exkluzivitu již od roku 1961.

V roce 2001 započala příprava celkové rekonstrukce, která se následně naplno rozběhla. V jejím průběhu došlo, v rámci reformy veřejné správy, k významné změně. Po zrušení Okresního úřadu v Jablonci nad Nisou se zřizovatelem Muzea skla a bižuterie stalo od 1. ledna 2003 Ministerstvo kultury České republiky. Technická rekonstrukce muzea byla završena kolaudací 26. srpna 2004. Dne 23. září 2004 proběhla slavnostní vernisáž za účasti prezidenta republiky Václava Klause, představitelů Ministerstva kultury a mnohých čestných hostů. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou bylo následně s novými expozicemi Kouzelný svět bižuterie a Čarovná zahrada – České sklo sedmi století otevřeno veřejnosti.

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz