Muzeum pražského vodárenství - Praha 4 (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum pražského vodárenství - Praha 4 (muzeum) vzdálenost: 0 km

Expozice Muzea pražského vodárenství se nachází v objektu staré filtrace úpravny vody Podolí v Praze 4. Tato nová expozice byla otevřena v roce 1997. Muzeum bylo poprvé zpřístupněno veřejnosti v roce 1952 v suterénních místnostech budovy na Národní tř. 13  v Praze 1.

Interiér filtrační stanice je od výstavních prostor oddělen skleněnou stěnou a tak se návštěvníkům naskytne neuvěřitelný výhled do Engelovy "katedrály" s filtry. Celá expozice zachovává chronologické členění historického vývoje pražského vodárenství od prvních soukromých vodovodů z 12. století, přes vltavské vodárny renesančního období a vodárenské snahy konce 19. století, až po současné zásobování hl. m. Prahy vodou. Je zde vystaven originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830, vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. a řada dalších exponátů. Trojrozměrné předměty doplňuje řada kopií unikátního a dosud nevystavovaného archivního materiálu a množství historických fotografií. Velmi cenné jsou sbírky druhů vodovodního potrubí, uzavíracích elementů a další historických přístrojů a nástrojů. Samostatně je prezentována unikátní sbírka vodoměrů.

Zřizovatelem Muzea pražského vodárenství v Praze 4 - Podolí je akciová společnost Pražské vodovody a kanalizace. Návštěvu muzea je možné objednat na telefonním čísle: 272 172 345.

Dny otevřených dveří:
Pravidelně se v Muzeu pražského vodárenství konají Dny otevřených dveří na jaře (v rámci Světového dne vody a na podzim (v rámci Evropského kulturního dědictví).  V roce 2010 bylo muzeum pro veřejnost otevřeno o víkendu 20. a 21. března, v neděli 6. června a  také  bude otevřeno 18. a 19. září, po oba dny od 9,30 do 16,30 hod. Vstup je zdarma.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 8.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz