Belveder (vyhlídka)


Seznam lokalit v okolí


vyhlídka Belveder (vyhlídka) vzdálenost: 0 km

Na 180 metrové strmé skále, vystupující nad Labem s omezeným, ale líbezným výhledem, Belveder je barokní skalní terasovitý sad s tzv. „Švédským kostelem“. Vystoupí se po 12 stupních na vysekanou rovnou plošinu, která je kolem dokola ohraničena pískovcovou obrubou a v jejím pozadí je ve skalním úbočí vysekaná vysoká skalní komnata – jeskyně. Nad ní se dříve nacházela v kamenu vytesaná maska, která r. 1839 byla nahrazena knížecím erbem. Východně odtud, na konci aleje, tedy stranou jeskyně pro pravé ruce, vede malá alej na „Včelí skálu“. Zde rovněž vyčnívá skalní stěna. Nese jméno „Citadela“.

Blízko u Belvederu je skalní sráz do Dorfbachdolu. Koncem 19. století utrhl se zde mohutný skalní blok, který se při pádu tak roztříštil, že jednotlivé kameny tvoří skoro bránu.

Nedaleko od Belvederu je sirnatý pramen, jehož voda byla dříve daleko známá a slavná. Byl už znám v roce 1670. Odnášeli si z něho vodu a doma ji používali jako přídavku do koupelí. Pramen vyvěral ze skály nad labským tokem. K šlechtickému letohrádku Belvederu vedla přímočará cesta „kočárovka“ zvaná alej z Býnovce, místy ještě zřetelně vyznačená v terénu pískovcovými kvádry, které též sloužili vrchnosti pohodlnějšímu nasednutí na koně. Kamenolom, kde byl lámán pískovec pro armování barokových hradeb pevnosti !Terezína. Dále byl z pískovcových kvádrů postaven most v Litoměřicích. Kameny byly také posílány na lodích do Prahy, na stavbu chrámu svatého Víta.

Dnes bylo z bývalého panského sídla a později z bývalého turistického hostince vybudováno rekreační středisko Dolu Vítězného února Záluží. Belveder je vzdálen 0,5 km od obce Labská Stráň.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit









zdroj: www.KrasneCesko.cz