Museální železnice - Zubrnice (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Museální železnice - Zubrnice (muzeum) vzdálenost: 0 km

Magnetem obce Zubrnice, je od roku 1890, muzeum historické železnice zprovozněné  na trase Velké Březno - Zubrnice a prohlášené technickou kulturní památkou roku 1998. Je instalováno na bývalém nádraží Zubrnice - Týniště. Občanské sdružení se snaží o občasný provoz. Zubrnická trať je místem natáčení filmů Páni kluci a Rebelové. Kolorit vesnické památkové rezervace dotváří několik klasicistních zděných domů. Byla prohlášena vládou ČR v roce 1996.

Železniční museum Zubrnice vítá své návštěvníky již od roku 1996. Během své existence zde vznikl jedinečný prostor, ve kterém si každý nalezne to své. V našem muzeu se můžete dozvědět veliké množství nových informací z železniční historie, svézt se na pákové drezíně, vyzkoušet si, jak zní pravý letecký poplach, nebo naopak v klidu relaxovat při pohledu na scenerii českého středohoří, dokreslenou souborem lidové architektury v Zubrnicích. Ve vybraných dnech během roku rovněž muzeum slouží jako konečná stanice historických motorových vlaků z Ústí nad Labem Střekova

Co vám nabízí železniční museum Zubrnice

Stálá expozice o historii a současnosti místní dráhy Velké Březno – Verneřice – Úštěk se nachází v prostoru bývalého nádražního skladiště zboží. K vidění jsou staré fotografie, dokumenty, různé železniční „drobnosti“ související s historií této dráhy. Srdcem expozice je funkční modelové kolejiště stanice Levín v měřítku 1:45.V nádražní budově je dále umístěna dopravní kancelář s dobovým vybavením a čekárna pro cestující. Zajímavostí je replika zvonkového návěstidla zvaného číňan.Historické drezíny, jsou trvale deponovány v dřevěné remíze vedle nádraží, kde si je můžete prohlédnout a seznámit se s vývojem těchto zajímavých vozidel.Tématické expozice umístěné v železničních vozech mapují vývoj osvětlení na železnici a nejrůznější pomůcky. Druhá tématická expozice je věnována ukázkám zabezpečovacího zařízení. V této expozici se nachází i historické zabezpečovací zařízení ze stanice Velké Březno. Na kolejích můžete například spatřit unikátní kolejový jeřáb z roku 1877, výsypný vůz Talbot z roku 1931, motorovou lokomotivu T 201.901 z roku 1916, služební vůz z třicátých let a jiná kolejová vozidla. Ve vstupním voze lze zakoupit vstupenky do železničního muzea a jízdenky pro historické jízdy. Naleznete zde informace k připoravovaným akcím a platný jízdní řád pro muzejní jízdy na muzejní železnici Ústí nad Labem - Zubrnice. Je pro Vás připravena široká nabídka upomínkových předmětů a i malá možnost občerstvení.

Naše muzeum je turistickým známkovým místem. Lze u nás zakoupit známku s číslem 666. Dále je možno zakoupit tématické pohledy, turistickou vizitku, štítek na hůl, pamětní hřeb, pamětní minci (Pamětník) a další upomínkové předměty.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000













zdroj: www.KrasneCesko.cz