Městské muzeum - Velvary (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Městské muzeum - Velvary (muzeum) vzdálenost: 0 km

V Městském muzeu si můžete prohlédnout stálou expozici představující historii města Velvary a jeho okolí. Expozice je instalovaná ve třech místnostech.

Vstupní místnost je věnovaná náboženské tématice a baroknímu umění 18. století.

Expozice ve druhé místnosti Vás pomocí archeologických nálezů provede nejstarším osídlením velvarského regionu od doby kamenné až po raný středověk. Jsou zde ukázky keramiky, kamenných i kovových nástrojů, římské a středověké mince. Seznámíte se zde také s vývojem města a životem obyvatel od 13. století až do konce 17. století. Zajímavostí je tzv. malovarský cínový poklad, jehož část je od konce roku 2011 trvale vystavena v expozici. Alespoň ve fotografii si můžete prohlédnout vzácný velvarský renesanční rorátník z konce 16. století. Kniha je uložena v SOA Praha, SOkA Kladno, fond Mariánské bratrstvo.

Třetí místnost je věnována životu ve městě v 19. století a na počátku 20. století. Uvidíte zde ukázky historického nábytku, odívání, hudebních nástrojů, hraček, nádobí apod.

Součástí expozice jsou soubory obrazů s náboženskou tématikou ze 17. a 18. století a děl významných českých autorů z 2. pol. 19. až počátku 20. století, odkázaných muzeu ve 40. letech 20. století sběratelem Oldřichem Brtníkem.

V krásném secesním sále můžete shlédnout výběr malířského díla Jiřího / Georga / Karse, jednoho z představitelů Pařížské školy a přítele M. Utrilla. Ve stejném sále se konají koncerty, přednášky a besedy.

Po dohodě s pracovníky muzea lze navštívit renesanční Pražskou bránu a seznámit se s historií středověkého městského opevnění a barokní špýchar v areálu bývalého děkanství, kde je etnografická expozice a Galerie Jiřího Corvina.

V muzejní galerii se uskutečňují krátkodobé výstavy prací především regionálních výtvarníků.

Muzeum poskytuje poradenské a badatelské služby z oboru historie a pořádá pro zájemce vlastivědné vycházky po městě.

V pokladně muzea lze zakoupit průvodce městem Velvary a jeho okolím, historickou literaturu s regionální tematikou, pohledy a propagační materiály týkající se malíře Jiřího Karse, turistické známky, karty, vizitky a keramické suvenýry.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz