Kamenn dm - Kutn Hora (muzeum)


Seznam lokalit v okol


muzeum Kamenn dm - Kutn Hora (muzeum) vzdlenost: 0 km

Kamenný dm je pozdn gotický mšanský dm v Kutné Hoe p. 183 na Václavském námstí. Je souástí mstské památkové rezervace zapsané na Seznamu svtového ddictví UNESCO.

Dm si dal v letech 1485-1499 postavit mšan Prokop Kroupa, který byl roku 1499 povýšen do šlechtického stavu, co znázorují rytíi na štít. Kamenické práce dlal mistr Brikcius Gauske ze Zhoelce, který pracoval také na radnici ve Vratislavi. Dm má ti podlaí, vysoký trojúhelný štít s gotickými okny a bohatou sochaskou výzdobou, s fiálami, kraby a vrcholovou kytkou. Na pozdn gotickém prelí vystupuje ve druhém podlaí hranolový kamenný arký nad stedním pilíem dvojité vstupní brány. V pízemí je klenutý mázhaus, sklenutý na dva stední sloupy. V pate je kaple s arkýem.

K domu pvodn patil i sousední dm vlevo, pestavný koncem 19. století. Stavby takovýchto sídel svdí o bohatství mšan. Dnes jsou zde umístny archeologické sbírky oblastního muzea a bohatá muzejní knihovna. 

Dm byl upraven roku 1839 a regotizován architektem Láblerem v letech 1900-1902. Pi obnov byly doplnny sochy, napíklad socha Madony ve štítu od prof. Jana Kastnera


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz