Kamenný dům - Kutná Hora (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Kamenný dům - Kutná Hora (muzeum) vzdálenost: 0 km

Kamenný dům je pozdně gotický měšťanský dům v Kutné Hoře čp. 183 na Václavském náměstí. Je součástí městské památkové rezervace zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Dům si dal v letech 1485-1499 postavit měšťan Prokop Kroupa, který byl roku 1499 povýšen do šlechtického stavu, což znázorňují rytíři na štítě. Kamenické práce dělal mistr Brikcius Gauske ze Zhořelce, který pracoval také na radnici ve Vratislavi. Dům má tři podlaží, vysoký trojúhelný štít s gotickými okny a bohatou sochařskou výzdobou, s fiálami, kraby a vrcholovou kytkou. Na pozdně gotickém průčelí vystupuje ve druhém podlaží hranolový kamenný arkýř nad středním pilířem dvojité vstupní brány. V přízemí je klenutý mázhaus, sklenutý na dva střední sloupy. V patře je kaple s arkýřem.

K domu původně patřil i sousední dům vlevo, přestavěný koncem 19. století. Stavby takovýchto sídel svědčí o bohatství měšťanů. Dnes jsou zde umístěny archeologické sbírky oblastního muzea a bohatá muzejní knihovna. 

Dům byl upraven roku 1839 a regotizován architektem Láblerem v letech 1900-1902. Při obnově byly doplněny sochy, například socha Madony ve štítu od prof. Jana Kastnera


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz