Muzeum historických motocyklů - Rabakov (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum historických motocyklů - Rabakov (muzeum) vzdálenost: 0 km

Soukromé muzeum historických motocyklů JAWA otce a syna Miclíkových se nachází na okraji Českého ráje poblíž zámku Dětenice, zhruba 15km od Mladé Boleslavi v obci Rabakov.

Muzeum JAWA Rabakov je rozděleno na dvě oddělené expozice. První expozice nacházející se v hlavní nové budově, která byla dokončena teprve v roce 2013 obsahuje základní ucelenou řadu od roku 1929 do roku 2006. Můžete zde vidět první vyrobený motocykl vyráběný v licenci Janeček – Wanderer, dále pak „jak šel čas“ předválečné motocykly, různé typy kývaček, policejní a vojenské motocykly, moto určené pro autoškolu, automobily značky Jawa , velorexy, dále pak motocykl určený pro invalidy, ale také jediný vyrobený sněžný skútr s motorem Jawa 350….a mnoho dalších skvostů této značky. Součástí expozice jsou i stovky dobových reklam, staré plechovky od olejů jiné předměty spojené s motorismem v dřívější době. V budově je i malý bar, kde můžete posedět a strávit příjemné chvíle odpočinku v motorkářském duchu např. na barových stoličkách se sedly z motocyklu Jawa pérák a v létě poslouží k odpočinku terasa s dětským hřistěm.

Z původních prostor muzea byla vytvořena druhá expozice, která je rozdělena na dvě menší části. V první se nachází motocykly nízkého obsahu od pionýrů, stadionů, babet až po různé typy Jawy 90…. V druhé, nazvané „lidová tvořivost“ shlédnete různé výtvory s motory Jawa, které byly podomácku sestaveny šikovnými ručičkami v dílnách po celé naší republice a nejen v ní….protože dnes když po něčem toužíte nebo něco chcete, prostě jdete a koupíte si to. Dříve se to nedalo, tak v dílnách a garážích vzniklo spoustu nádherných strojů, ať již to jsou malé nebo velké motorky, rikša, traktůrky, sekačky a mnoho dalšího.

Věříme, že naše muzeum nadchne nejen starší generace, které na těchto krásných strojích vyrůstali, ale i mladší věkové skupiny. Těšíme se na návštěvu!


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz