Dům U Rytířů - Litomyšl (muzeum, galerie)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Dům U Rytířů - Litomyšl (muzeum, galerie) vzdálenost: 0 km

Dům U rytířů pochází z let 1530 až 1548. Patří k nejcennějšímu skvostu renesanční měšťanské architektury. Podivuhodně zachovaná podoba až po římsu nad 1. patrem je původní, dokladuje umělecké vyspělosti 1. pol. 16. století. Tvůrce domu je sám majitel, řemeslník Blažek, který se do Litomyšle přistěhoval z Pardubic, byl účasten renesanční přestavby zámku. Fantazii čerpal ze zkušenností a spolupráce s italskými umělci. Bohatá tesaná výzdoba je vidět od nosných sloupů až po římsu nad okny 1. patra. Ve vlysu nad okny je lev a nosorožec,dále dva jednorožci proti sobě a mezi nimi dva ptáci a dvě mořské panny,mezi okny jsou čtyři hlavy vousáčů pod nimi dva rytíře v brnění a dva muže v občanském oděvu, jednoho s měšcem a druhého s knihou.

Název U rytířů obdržel podle stejnojmenné povídky Aloise Jiráska a také podle soch rytířů vedle oken. Dům byl v posledních letech opravován a staticky zajištěn,porušené sloupy byly nahrazeny kopií. Od roku 1977 je tu Galerie Josefa Matičky, malíře litomyšlských námětů. Nachází se na východní části horního náměstí naproti morového sloupu přes silnici.

V současné době je dům U Rytířů sídlem Městské galerie Litomyšl, která spravuje sbírkové fondy výtvarného umění a pořádá krátkodobé výstavy - i v Městské obrazárně ve 2. patře litomyšlského zámku.

(text: Radmila Chalupová)


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz