Dlaskův Statek - Dolánky u Turnova (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Dlaskův Statek - Dolánky u Turnova (muzeum) vzdálenost: 0 km

Dlaskův statek je typickou a vzácně dochovanou ukázkou formy pojizerského domu. Bývalá svobodnická usedlost a rychta byla postavena v malebném údolí řeky Jizery v roce 1716. Od svého vzniku prodělal objekt četné stavební úpravy, nejrozsáhlejší v roce 1794 a 1841. Statek tvoří samostatnou urbanistickou jednotku obklopenou trámcovou hradbou se dvěma branami, horní zděnou s dřevěnou zvoničkou vystavěnou v roce 1794 a dolní dřevěnou. Obytný trakt s připojenými hospodářskými prostorami je patrový, roubený. Zděné chlévy a konírna byly vystavěny v tomtéž roce jako horní brána. Původní dispozice domu byla rozšířena v roce 1789 o roubenou světničku v patře upravenou v roce 1842 jako výměnek. Stavební celek doplňuje bohatě skládaná lomenice a pavlač s řezanými sloupky. Z původních staveb se v areálu dvora dochovala roubená stodola. Součástí usedlosti je socha Panny Marie z roku 1784 a patrový roubený špýchar, který byl v šedesátých letech přenesen z Malého Rohozce.
Původními majiteli statku byla rodina sedláků Dlasků, z nichž nejznámějším byl Josef Dlask narozený v roce 1782. Lidový písmák, dolánecký rychtář a novátorský hospodář byl významnou postavou regionální histoire. Zachovala se po něm kronika, kterou sepisoval přibližně od roku 1800 až do své smrti v roce 1853. V kronice je obsaženo velké množství informací, přibližujících nám život prostých venkovanů v první polovině 19. století.
Expozice na Dlaskově statku nese název „Chléb se peče – polévka se vaří“ aneb na statku ve všední den i ve svátek.
Od 1. dubna 2011 se otevřely brány Dlaskova statku s expozicí „Chléb se peče – polévka se vaří“. I v letošním roce expozice přibližuje návštěvníkům tradiční lidovou kuchyni Pojizeří. Expozice prošla částečnou rekonstrukcí před zahájením sezóny a návštěvníky seznamuje s pokrmy, které se připravovaly z tradičních místních surovin – brambor, mouky, mléka, kukuřice, zeleniny a ovoce. Expozici doplňuje nová část věnovaná zpracování léčivých nápojů z bylinek. Tak jako v předchozím roce bude stálou expozici doplňovat v jednotlivých obdobích hospodářského roku prezentace pokrmů svátečních. Během dubna se tak návštěvníci mohou seznámit s tradičními pokrmy, které se připravovaly ve velikonočním období.

Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz