Muzeum èeského venkova - Svatý Mikuláš (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum èeského venkova - Svatý Mikuláš (muzeum) vzdálenost: 0 km

Muzeum èeského venkova sídlí na zámku Kaèina, který patøí k nejvýznamnìjším empírovým stavbám v Èeské republice.  Podle plánù Ch. A. Schurichta ho pro hrabìte Jana Rudolfa Chotka postavil J. Fischer. Zámek je obklopen pøírodním parkem navrženým N. Jacquinem. Chotkové žili na Kaèinì až do roku 1911, kdy zemøel poslední z nich a zámek zdìdil jeho synovec Quido Thun Hohenstein. Zámek mu byl v roce 1945 zkonfiskován. Muzeum jej získalo poèátkem 50. let a postupnì zde vybudovalo øadu expozic. Ty jsou pro svùj rozsah, více než 3 000 m2, rozdìleny do tøí samostatných prohlídkových okruhù. Od roku 2010 jsou otevøeny nové moderní expozice, které informují o historii èeského a moravského venkova a o historii stravování.

NZM Kaèina je schopno nabídnout svým návštìvníkùm celodenní program, ale je také možno návštìvu Kaèiny spojit s prohlídkou nìkterých turistických zajímavostí v okolí. Významným turistickým cílem je zejména 5 km vzdálená Kutná Hora se svými památkami, ale i obora s bílými jeleny v Žehušicích, románský kostel sv. Jakuba v Jakubu èi novogotický zámek ve Žlebech. Navštívit je možno i pracovištì NZM Èáslav, které je zamìøeno na historickou zemìdìlskou techniku. Rovinaté okolí Kaèiny spolu s napojením na Polabskou cyklostezku skýtá ideální možnost navštívit Kaèinu v rámci cyklistického výletu.

Expozice

  • Pìstitelství a chovatelství: Dìjiny pìstování zem. plodin a chovu rùzných druhù zvíøectva spolu s dílèími stránkami života na venkovì.
  • Dìjiny rodu Chotkù: Historie èeské šlechty na pozadí rodových dìjin Chotkù, zámecká expozice.
  • Doplòkové expozice: Zámecká chotkovská knihovna a divadlo, lékárna, obrazárna
  • Venkovní expozice: Skleníky, zahrada léèivých bylin, nauèná stezka parkem
  • Venkov v promìnách staletí: Nová moderní expozice o èeském a moravském venkovu otevøená v roce 2010
  • Noste na stùl: Nová expozice o historii stravování bude otevøena v roce 2011


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz