Muzeum českého venkova - Svatý Mikuláš (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum českého venkova - Svatý Mikuláš (muzeum) vzdálenost: 0 km

Muzeum českého venkova sídlí na zámku Kačina, který patří k nejvýznamnějším empírovým stavbám v České republice.  Podle plánů Ch. A. Schurichta ho pro hraběte Jana Rudolfa Chotka postavil J. Fischer. Zámek je obklopen přírodním parkem navrženým N. Jacquinem. Chotkové žili na Kačině až do roku 1911, kdy zemřel poslední z nich a zámek zdědil jeho synovec Quido Thun Hohenstein. Zámek mu byl v roce 1945 zkonfiskován. Muzeum jej získalo počátkem 50. let a postupně zde vybudovalo řadu expozic. Ty jsou pro svůj rozsah, více než 3 000 m2, rozděleny do tří samostatných prohlídkových okruhů. Od roku 2010 jsou otevřeny nové moderní expozice, které informují o historii českého a moravského venkova a o historii stravování.

NZM Kačina je schopno nabídnout svým návštěvníkům celodenní program, ale je také možno návštěvu Kačiny spojit s prohlídkou některých turistických zajímavostí v okolí. Významným turistickým cílem je zejména 5 km vzdálená Kutná Hora se svými památkami, ale i obora s bílými jeleny v Žehušicích, románský kostel sv. Jakuba v Jakubu či novogotický zámek ve Žlebech. Navštívit je možno i pracoviště NZM Čáslav, které je zaměřeno na historickou zemědělskou techniku. Rovinaté okolí Kačiny spolu s napojením na Polabskou cyklostezku skýtá ideální možnost navštívit Kačinu v rámci cyklistického výletu.

Expozice

  • Pěstitelství a chovatelství: Dějiny pěstování zem. plodin a chovu různých druhů zvířectva spolu s dílčími stránkami života na venkově.
  • Dějiny rodu Chotků: Historie české šlechty na pozadí rodových dějin Chotků, zámecká expozice.
  • Doplňkové expozice: Zámecká chotkovská knihovna a divadlo, lékárna, obrazárna
  • Venkovní expozice: Skleníky, zahrada léčivých bylin, naučná stezka parkem
  • Venkov v proměnách staletí: Nová moderní expozice o českém a moravském venkovu otevřená v roce 2010
  • Noste na stůl: Nová expozice o historii stravování bude otevřena v roce 2011


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz