Muzeum Boženy Nìmcové - Èeská Skalice (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum Boženy Nìmcové - Èeská Skalice (muzeum) vzdálenost: 0 km

Èeskoskalické Mìstské muzeum bylo založeno roku 1902. Shromažïovalo a uchovávalo pøevážnì lokální památky: zbranì, archiválie, národopisné sbírky, doklady archeologické a jiné vlastivìdné sbírky. Po zakoupení pozùstalosti Boženy Nìmcové od její dcery Bohdany v roce 1919 se zájem muzea soustøeïoval více na osobnost a dílo velké krajanky. Dne 24. 5. 1931 bylo ve staré radnici na námìstí slavnostnì otevøeno první èeské literární muzeum – Muzeum Boženy Nìmcové. U pøíležitosti 100. výroèí spisovatelèina úmrtí v roce 1962 byla pod záštitou ministerstva školství a kultury a svìtové kulturní organizace UNESCO provedena rozsáhlá rekonstrukce historického Steidlerova hostince U Bílého lva v Malé Skalici, dìjištì obrozeneckých jiøinkových slavností, a do jeho místností a sálù pøemístìno muzeum s literárním archivem a knihovnou a vybudována moderní expozice.
Od záøí roku 1970 stojí v Jiøinkovém parku pøed muzeem bronzová plastika sedmnáctileté Barunky Panklové-Nìmcové, pøipomínající její úèast na prvním Jiøinkovém plese roku 1837. Autorkou plastiky je akad. sochaøka Marie Uchytilová-Kuèová. Postavení pomníku umožnila veøejná sbírka.

Souèástí muzea je i stará roubená škola – Barunèina škola –, která byla otevøena pro veøejnost rovnìž v roce 1962. Poèátkem osmdesátých let 20. století byla v jejím areálu navíc otevøena expozice dìjin válek, pøedevším bitvy u Èeské Skalice, kterou mezi sebou v roce 1866 svedla rakouská a pruská vojska.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz