Muzeum betlémù - Tøebechovice pod Orebem (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum betlémù - Tøebechovice pod Orebem (muzeum) vzdálenost: 0 km

Tøebechovické muzeum betlémù je odborným pracovištìm specializujícím se na dokumentaci statických a mechanických betlémù. Nabízí muzeím a soukromým sbìratelùm odborné poradenství pøi restaurování mechanických betlémù.

Muzeum v Tøebechovicích existuje již od r.1925 díky nadšení a píli tøebechovického rodáka Viléma Koleše (1869 – 1944), který pro muzeum získával sbírkové pøedmìty darem od spoluobèanù. O sbírkách a historii mìsta pravidelnì informoval ve  vlastivìdném sborníku Staré Tøebechovice.

Muzeum se postupem èasu vyprofilovalo jako specializované muzeum betlémù, a to pøedevším zásluhou manželù Vaclíkových. TMB je jediným zaøízením svého druhu v Èeské republice a také v Evropì.

V souèasné dobì spravuje  muzeum mìstské sbírky a sbírkový fond betlémù. Nejvzácnìjším pøedmìtem mìstských sbírek je ruènì psaný  iluminovaný Literátský graduál z r. 1559. Sbírkový fond betlémù tvoøí více než 300 betlémù zhotovených z nejrùznìjších materiálù, pocházejících z tradièních i netradièních betlémáøských oblastí. Nejcennìjším betlémem je Proboštùv mechanický betlém.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz