Muzeum betlémů - Třebechovice pod Orebem (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum betlémů - Třebechovice pod Orebem (muzeum) vzdálenost: 0 km

Třebechovické muzeum betlémů je odborným pracovištěm specializujícím se na dokumentaci statických a mechanických betlémů. Nabízí muzeím a soukromým sběratelům odborné poradenství při restaurování mechanických betlémů.

Muzeum v Třebechovicích existuje již od r.1925 díky nadšení a píli třebechovického rodáka Viléma Koleše (1869 – 1944), který pro muzeum získával sbírkové předměty darem od spoluobčanů. O sbírkách a historii města pravidelně informoval ve  vlastivědném sborníku Staré Třebechovice.

Muzeum se postupem času vyprofilovalo jako specializované muzeum betlémů, a to především zásluhou manželů Vaclíkových. TMB je jediným zařízením svého druhu v České republice a také v Evropě.

V současné době spravuje  muzeum městské sbírky a sbírkový fond betlémů. Nejvzácnějším předmětem městských sbírek je ručně psaný  iluminovaný Literátský graduál z r. 1559. Sbírkový fond betlémů tvoří více než 300 betlémů zhotovených z nejrůznějších materiálů, pocházejících z tradičních i netradičních betlémářských oblastí. Nejcennějším betlémem je Proboštův mechanický betlém.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz