Vražba (zaniklý hrad)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradištì Vražba (zaniklý hrad) vzdálenost: 0 km

Na zaslenìném ostrohu nad levým bøehem øíèky Hustíøanky, necelý 1 km od støedu dnešní obce Habøiny, stávala tvrz. Ostroh se nazývá Vražba, kdežto zbytky tvrzištì nazávají místní obyvatelé Na zámeèku.

Písemné zprávy o tvrzi chybìjí. V r. 1978 zde provedli pracovníci Krajského muzea východních Èech v Hradci Králové archeologický prùzkum, pøi nìmž byla odkryta ve východní èásti tvrzištì obytná budova vystavìná z mohutných døevìných trámù. Byla též nalezena keramika a železné pøedmìty (šipky, støely, podkovy). Podle zbytkù keramiky je možno datovat tvrz do druhé poloviny 13. století a lze pøedpokládat, že byla znièna buï v dobì braniborského vpádu po r. 1278 nebo vdobì rozbrojù po vymøení Pøemyslovcù v r. 1306. Snad byla nejstarším sídlem majitelù Neznášova a po jejím zániku pøevzal její úlohu hrad Neznášov (Rotmberk), vzdálený odtud pouze 1 km.

Na jižní a zèásti i východní a západní stranì byla tvrz chránìna strmými svahy ostrohu, jen na severní stranì byl ostroh v úrovni okolí. Tvrzištì má oválný pùdorys a je obklopeno valem a pøíkopem. Na vrzišti je nìkolik  terénních vln, nejvyšší je v jeho východní èásti. Na severní, nejsnáze zranitelné stranì, dosahoval pøíkop hloubky 7 - 8 m a šíøky 15 m. Val je zde široký také 15 m a pøed ním k severu je ještì další 4 - 5 m hluboký pøíkop.

 


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštìvníkù: 10.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz