Zámek - Sloup v Čechách (zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Zámek - Sloup v Čechách (zámek) vzdálenost: 0 km

Když v roce 1726 získal Josef Jan Maxmilián Kinský sloupské panství , nechal v obci jako svou rezidenci, v letech 1730 až 1733, postavit zámek. Před zámkem vybudoval parterově řešené čestné nádvoří. U zámku nechal vybudovat park i užitkovou zahradu obehnanou zdí, v ní palouk s fontánou a sochou Neptuna z roku 1755.

Poblíž zámeckého areálu i kapli sv. Jana Nepomuckého, kterou se zámkem spojovala dodnes zachovalá lipová alej. Své stavby nechal vyzdobit sochami z dílny Braunových. Stavitelem byl zřejmě Pietro Paolo Columbani. V roce 1829, kdy zde panoval Karel Kinský, došlo k první větší, nepříliš zdařilé rekonstrukci stavby, při níž byly některé dekorativní prvky zjednodušeny. 

Zámek ve válečných dobách sloužil jako sirotčinec i nemocnice. V období 2. světové války patřil rodu Preisingů a byly sem ukryty mnohé památky z Liberce, kde jim hrozila zkáza z bombardování. Bydlela zde tehdy Julie Kinská. Preisingové o zámek v roce 1945 přišli, byl jim státem vyvlastněn. Rok po skončení války zde bylo zřízeno rekreační středisko pro děti a učně. Roku 1958 sem byl umístěn domov důchodců poté, co zámek v nedalekém Svojkově vyhořel. Tehdy byl zřizovatelem Okresní ústav sociálních služeb.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz