Kostel Narození sv. Jana Křtitele - Kralupy nad Vltavou (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Narození sv. Jana Křtitele - Kralupy nad Vltavou (kostel) vzdálenost: 0 km

Obec Zeměchy je připomínána již v r. 1238. Z údaje z r. 1264, že arcijáhen Radoslav daroval plat ze Zeměch k oltáři sv. Štěpána v kostele sv. Víta v Praze lze odvodit, že zde již tehdy patrně stál farní kostel. Ten byl za třicetileté války pravděpodobně devastován a k jeho nové výstavbě přikročila v letech 1723 – 1733 Anna Marie Toskánská. Kostel je barokní, jednolodní, loď a presbytář je kryta mansardovou střechou pod jedním hřebenem. Na rozhraní mezi tělesem závěru kostela a lodi je umístěna osmiboká sanktusní věž s lucernou, zakončená cibulovitou bání. Podobná je i na vedlejší, samostatně stojící zvonici. Západní předsíň a sakristie kostela byly přistavěny později, pravděpodobně ve 20. letech 19. stol. Kostel prodělal četné opravy v 19. i ve 20. století, naposledy v r. 2001 byla provedena izolace a odvodnění a v letech 2004 – 2005 byla obnovena fasáda a byla provedena oprava střechy vč. statického zajištění.  Kostel v současné době není veřejnosti přístupný.
V tomto kostele byl umístěn v letech 1804 – 1918 dřevěný polychromovaný reliéf „Poslední večeře Páně“, pocházející z Betlémské kaple v Praze. Je to pozdně gotické (1. třetina 16. stol.) dílo neznámého saského mistra, nebo domácí práce pod saským vlivem. Materiálem je lipové dřevo. V Betlémské kapli sloužil jako součást hlavního oltáře. Po  zrušení Beltémské kaple jej koupil pražský měšťan Jan Čubert a daroval svému bratru Jiřímu Čubertovi z Otvovic. Od něj ho pro zeměšský kostel získal kněz J. A. Teibl. Dnes je reliéf v Národním muzeu.

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz