Náčkovice u Verneřic (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Náčkovice u Verneřic (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Novou rozhlednou se od léta 2004 může pochlubit Verneřicko. Nalezneme ji na neoznačené kótě v mapách uváděné s nadmořskou výškou 616.m, severně od malé vesničky - Náčkovice. Jedná se sice o klasickou železnou hrázděnou konstrukci, nicméně v netradičním pojetí. Architekt Martin Gabriel nechal spodní část věže obezdít přírodním kamenem a rozhlednu až do výšky 8,5 metru (kde se také nalézá vyhlídková plošina s osmi prostornými okny) opláštit dřevem. Zbývajcí dvě patra dosahujcí výšky 21 metrů, jsou určeny mobilním operátorům. Výsledkem je překvapivě hezká věž, umožňujcí výhled po východním okraji Českého Středohoří a nabízí například netradiční pohled na nedaleký vysílač - Buková Hora. 

Vyhlídka nabízí kruhový výhled na některé vrcholy Českého středohoří, Krušných a Lužických hor, Ještěd. směrem na SZ je vidět televizní vysílač na Bukové hoře. Za dobrého počasí lze spatřit i Jizerské hory a Krkonoše.

K rozhledně lze dojet autem po panelové polní cestě. Na cestu je potřeba zabočit ze silnice vedoucí z obce Náčkovice do obce Mukařov. Stavba je v terénu dobře viditelná. Nejbližší železniční zastávka se nachází v Malém Březně (žel. trať č. 072 Ústí n./ Lab. - Lysá n./ Lab.). Cesta však vede pouze po silnicích přes obec Zubrnice až na křižovatce u místa zvaného Klínky vlevo zabočíme na Náčkovice. Cesta je dlouhá cca. 12 km. Vhodnější je zvolit některou z linek autobusové dopravy zajíždějící do obce Náčkovice.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit







zdroj: www.KrasneCesko.cz