Lovoš u Lovosic (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Lovoš u Lovosic (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Kdo zná vrcholek Lovoše ( 570m.n.m ), musí dát Lovosickým turistům za pravdu, že na něm vyhlídková stavba nesměla chybět. 19. června 1892 zde tedy Lovosický odbor KČT zpřístupnil chatu s rozhlednou, zároveň vybudoval na vrcholek několik přístupových cest. V roce 1918 byla ale chata vandaly poničena a nakonec zapálena.

Základní kámen k výstavbě nynější budovy byl položen v roce 1924. Hlavním sponzorem se stal Jan Schwarzenberg, jak nás také informuje pamětní mramorová deska vsazená do jihozápadní zdi chaty.

Za 2 světové války, zabrali rozhlednu Němečtí vojáci, jako pozorovatelnu pro leteckou a pozemní situaci. Ti zde provedli několik stavebních úprav. Po válce z rozhledny byla nejdříve odstraněna skleněná střecha, stěny a poté dřevěné schody i původní ochoz a to byl konec rozhledny z roku 1892. Dřevěná chata, kterou vystavěla armáda, měla kuchyňku, pracovnu a ložnici s osmi lůžky. Dochovala se až do roku 1978, kdy ji požár úplně zničil.

Takto zdevastovanou a zchátralou ji v roce 1977 převzal turistický oddíl Severočeských Chemických Závodů a začal vést boj o její záchranu. Návrh rekonstrukce vypracoval ing. Kalivoda. V roce 1981 byla chata uvedena do částečného provozu pod vedením V. Johanovského. V následujících letech pokračovaly práce na kompletním dokončení chaty, včetně vybavení a terénních úprav. Na celkové rekonstrukci bylo odpracováno přes 20.000 brigádnických hodin. Především za značné podpory SCHZ Lovosice a jejich odborníků, řemeslníků různých profesí. Mezi nejaktivnější patřili Arnošt Johanovský a Václav Bláha. Chata po rekonstrukci a modernizaci vcelku zůstala v původní podobě. Z rozhledny je dnes bohužel pouze nepřístupné torzo.

Na vrchol se dá jít z Oparna, kde lze zaparkovat. Cesta vede po modré TZT a je dlouhá přibližně 2,5 km. Vlakem dojedeme také do Oparna (žel. trať č. 097 Lovosice - Teplice v Čechách). Od zastávky půjdeme takto po modré, cesta je dlouhá asi 3 km.

Z Lovoše je možné vidět dobře město Lovosice, okolní vrcholy Českého středohoří jako jsou Milešovka, Kletečná atd., Hazmburk, Říp, Krušné hory a za dobré viditelnosti Lužické, Jizerské hory a Krkonoše. Na jihu lze spatřit i Šumavu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000


zdroj: www.KrasneCesko.cz