Kostel sv. Bartoloměje - Rejštejn (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Bartoloměje - Rejštejn (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel s obdélnou lodí, pětiboce ukončeným presbytářem a věží v západním průčelí. Původně středověká sakrální stavba, výrazně zbarokizovaná, se zajímavým stavebním vývojem. Kostel obklopený hřbitovem s barokním ohrazením.

Kostel poprvé připomínán v roce 1570. Z této doby pravděpodobně obvodové zdivo presbytáře s opěráky a kaple s valenou klenbou (možná původní sakristie). K výstavbě mohlo dojít už ve 14. století, ale také až ve století následujícím. Krov presbytáře vykazuje znaky, se kterými se setkáváme u našich nejstarších krovů, vznik možná ve 2. poloviny 14. století nebo 1. poloviny století následujícího. Ze stejné doby pochází i většina prvků krovu sakristie. Krov původně sedlový tvar. Stavební vývoj nejasný. Klenbu presbytáře a vítězný oblouk je možné zařadit do 1. poloviny 17. století. Při vložení klenby byly vyřezány střední části všech vazných trámů. Otázku stavebního vývoje ještě dále zastiňuje plánek z roku 1721. Není jasné, zda zachycuje starý nebo navrhovaný stav. Hlavní nesrovnalostí mezi plánkem a stávající dispozicí je to, že loď je na plánku stejně široká jako presbytář. Je možné uvažovat o tom, že dnešní loď nahradila v celém rozsahu starší. Blíže neurčené opravy proběhly dle údajů literatury v roce 1792. Do období baroka patří věž. Fasády měly zajímavé malované členění, které bylo částečně odkryté při poslední opravě fasád. K úpravám 18. století lze dále zařadit schodišťový přístavek, sakristii, strop a krov lodi, konstrukci kruchty, portály a okna. Někdy mezi léty 1963-76 byly vyměněny krytiny a opraveny fasády; vyměněny také některé výplně oken a dveří a odstraněný hodinový ciferník. Poslední opravy realizovány v letech 1993-5 (výměna krytin, dílčí opravy krovů, oprava vnějších a vnitřních omítek). Ohradní zeď s branami může pocházet ještě z 18. století, ale i z mladšího období. Márnice asi ze 2. poloviny 19. století.

Kostel zaujímá místo v severní části hřbitova, hřbitov lemován ohradní zdí. 1) kostel Orientovaný kostel s obdélnou lodí a čtvercovým presbytářem s trojbokým závěrem a opěráky. Na osu západního průčelí lodi navazuje věž o čtvercové základně. K jižnímu boku presbytáře přiléhá skoro čtvercová sakristie. Východní konec severní stěny lodi a přilehlou část stěny presbytáře zakrývá obdélná kaple a oratoř nad ní. Do koutu mezi jižní stěnu věže a západní zeď lodi vestavěný přístavek se schodištěm, v prostoru pod schody umístěný Boží hrob. Střecha kostela sedlová krytá eternitovými šablonami, fasáda kostela hladká s předsazeným soklem a fabionovou římsou, obvodové zdi prolomené dvěma segmentovými okny polokruhovým uzávěrem. Věž je krytá cibulovou bání přecházející v osmibokou oplechovanou lucernu, vstup do věže s půlelipticky zakončený, po stranách portálu pilastry. Interiér – zbarokizován, v lodi překryt plochým stropem a na západě vyplňován dřevěnou emporou. Dřevěná kruchta. Polokruhový oblouk otevírá vstup do presbytáře, který je zaklenut valenou klenbou s lunetami, hrany lunet ozdobeny štukovou bordurou. Věž je v přízemí valeně klenutá. Sakristie s trámovým podhledem, kaple s valenou klenbou. Oratoř plochostropá. Krov hambalkový. 2) ohradní zeď s bránou, brankou a schodištěm Téměř po celém obvodě má zeď opěrnou funkci z vnější strany, vnější výška na severu dosahuje až 4 m, na ostatních stranách se pohybuje kolem 2 m. V celém rozsahu zeď vystavěna z lomového kamene; líc vesměs neomítnutý, část vnějšího líce jižní zdi opatřená hrubou omítkou; na severní zdi fragmenty jádrové omítky. Koruna zdi nevýrazně spádovaná na jednu stranu a chráněná betonovou mazaninou; na části severní zdi pod mazaninou ještě starší kryt z plochých kamenů. Na několika místech přisazeny z vnější strany ke zdi opěrné pilířky s šikmým čelem (S a SZ); provedené z lomového kamene a neomítnuté. Na západní straně hlavní brána; ohraničená čtyřbokými pilíři mírně převyšujícími korunu zdi; opatřené štukovou omítkou; ploché žulové stříšky chrání ještě měděný plech; dvoukřídlové vrata sestavená ze svisle kladených tyčí s ostny na horním konci, plechových výplní při spodním okraji a ozdobných spon (asi poč. 20. století); před bránou kamenné vyrovnávací schodiště. Téměř stejně řešená branka ještě zhruba uprostřed jižní zdi; chybí pouze plechové stříšky na pilířích.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz