Kostel sv. Markéty - Šonov u Broumova (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Markéty - Šonov u Broumova (kostel) vzdálenost: 0 km

Obec Šonov byla založena ve druhé polovině 13. století německými kolonisty. První kostel, který stál v obci, byl dřevěný kostel sv. Jana Evangelisty, který fungoval již od roku 1354. V letech 1547 a 1688 byl opravován, ale bohužel roku 1775 shořel. Nyní na jeho místě stojí kaple P. Marie. Po zániku tohoto kostela přešla farnost ke kostelu sv. Markéty, který leží o samotě na vrchu západně nad obcí. Za svůj vznik vděčí zejména broumovskému opatu Otmaru Zinkemu. Stavba probíhala v letech 1727 - 1730. Kostel byl postaven pravděpodobně podle plánů Kiliána Ignáce Dietzenhofera, autorství však vyplývá pouze z jeho činnosti pro Břevnovsko-broumovské benediktiny.

Stavba je zajímavě orientovaná štítovou zdí s věžemi směrem k Broumovskému klášteru. Má velmi členitý půdorys a je hladce omítaná s výplněmi a s vrhanou omítkou. Na západní straně úhlopříčně vyčnívají z jediné lodi věže, na východě sakristie a depozitář.

Uvnitř kostel měří 31m na délku a 12m na šířku, ale svou bohatou členitostí působí větším dojmem než doopravdy je. Kněžiště zdobí půlkruhový vítězný oblouk s vroubenými pilastry. Stavba má šest vchodů, z toho tři vedou do předsíně a tři do lodi. Tři postranní vchody uprostřed lodi vedou do předsíně, do sakristie a do depositáře. Okna jsou umístěna v kamenném ostění a jsou trojích tvarů. Malbu kostela provedl v roce 1867 František Šrůtek z Náchoda.

Zvony v chrámu sv. Markéty byly v roce 1916 rekvírovány (4 z 3) pro válečné účely. Proto byly v roce 1927 pořízeny zvony nové od Oktáva Wintra z Broumova. Tyto zvony až na jeden byly opět zrekvírovány v druhé světové válce. Zvon, který zůstal, byl v devadesátých letech převezen na věž klášterního kostela v Broumově. Mobiliář kostela sv. Markéty byl částečně rozkraden, zbytek uložen v depositáři. Bohoslužby se konají v kapli Panny Marie Růžencové na místním hřbitově.                                             


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 8.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz