Rozhledna Velký Chlum u Děčína (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Rozhledna Velký Chlum u Děčína (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Navštěva rozhledny na Děčínském Chlumu 508 m.n.m v nás zanechá nesmazatelnou rýhu svojí atmosféry. Je to stavba s poměrně bohatou historií. Chlum má dva vrcholky, a stavět se začalo na tom menším, přesně 27.dubna 1879 Horský spolek pro České Švýcarsko otevírá malou turistickou chatu, jejíž střecha opatřená zábradlím sloužila k výhledu. Chata byla využívána přes 20.let. Jelikož se ale blížily padesátiny císaře Františka Josefa, a zároveň stávajcí objekt nestačil náporu příchozích turistů, rozhodli se členové spolku vybudovat na Malém Chlumu doopravdickou rozhlednu. 14.metrovou bedněnou věž, kterou zde vybudovali, však několikrát porazil vzítr až ji v roce 1915 zdemoloval úplně. Pohledy všech členů spolku se upřeli k druhému vrcholku hory. Děčínský architekt Jahel vypracoval plány 16m.vysoké zděné věže, částečně z kamene a částečně z tvárnic. Výstavba probíhala za velké účasti obyvatel obce Chlum a otevření na proběhlo 18.Května 1930. Po válce byl objekt používán částečně jako vysílač, až v letech 1996-97 provedlo město Děčín rekonstrukci a rozhledna byla znovu zpřístupněna.

Výhled z rozhledny kruhový není, ale přesto se nabídne výhled na město Děčín, údolí Labe, Děčínský Sněžník s rozhlednou a za ním část Krušných hor. Vidět jsou i některé vrcholy Českého středohoří (Milešovka s rozhlednou) a část Českého Švýcarska.

K rozhledně se nejblíže dostaneme autem tak, že pojedeme z Děčína na Benešov nad Ploučnicí a v obci Březiny u Děčína zabočíme vpravo na Horní Chlum. Ten leží v sedle mezi Malým a velkým Chlumem. Tam zaparkujeme a vydáme se pěšky po červené TZT až pod vrchol Velkého Chlumu, kde stojí rozhledna. Cesta je dlouhá asi 1 km. Nejbližší železniční zastávka je Děčín Staré město (žel. trať č. 073 Ústí nad Labem-Střekov - Děčín). Od zastávky půjdeme po červené TZT až k rozhledně. Možnost je také jít z Děčína - Boletice město (také trať 073) po žluté TZT. První cesta je dlouhá asi 3 km, druhá asi 4 km. Obě výchozí místa jsou v dosahu děčínské MHD.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit










zdroj: www.KrasneCesko.cz