Erbenova vyhlídka v Ústí nad Labem (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Erbenova vyhlídka v Ústí nad Labem (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Rozhledna na Brandu u Dobětic, nedaleko Ústí nad Labem, měla své předchůdkyně. O všechny stavby se zasloužil Ústecký spolek pro České středohoří a Krušné hory. První bytelná dřevěná 20.metrová stavba s kamenou podezdívkou byla vybudována v roce 1889. Byla pobitá šindelem, a měla tři patra. Při slavnostním otevření 26. května 1889 stavitelem Alwinem Köhlerem, dostala jméno Císaře Františka Josefa, na počest panovníkova životního výročí. Jenomže rozhlednu po 9.letech strhl prudký vítr. Firma pana Köhlera se ji pokusila obnovit, ale věž dostala úplně jinou podobu. Bylo upuštěno od opláštění šindelem, aby lépe odolávala větru. Ale i tuto konstrukci již po pěti letech strhl vítr. Potom se krátkou dobu využívala jenom kamená podezdívka opatřená zábradlím, tu definitivně zničil úder blesku v roce 1911. O další výstavbu rozhledny se spolek pokusil až v třicátých letech. Z původních kamenů a dovezených cihel dokázal stavitel Köckert vytvořit hranatou 8.metrovou věž. Ta byla otevřena 2.července 1933 a pojmenována po bývalém předsedovi spolku Alexandrovi Erbenovi. Jméno ji vydrželo dodnes, jelikož si ho mnozí obyvatelé často pletou s klasikem České literatury.

Do blízkosti rozhledny se dá dostat autem tak, že dojedeme do městské části Dobětice, kde zaparkujeme. Napojíme se na modrou TZT, a na odbočce půjdeme po zelené. Ta nás dovede až k rozhledně. Nejbližší železniční stanice je Ústí nad Labem Hl. n. Odtud vede modrá TZT, která nás zavede až na rozcestník "Dobětice" kde zabočíme na zelenou k rozhledně. Cesta je dlouhá asi 3,5 km.

Z rozhledny je možné vidět město Ústí s údolím Labe, rozhlednu Větruši a hrad Střekov nad městem, dále Bukovou horu s vysílačem, Milešovku v Českém středohoří a také část Krušných hor.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000









zdroj: www.KrasneCesko.cz