Kostel sv. Gabriela - Praha 5 (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Gabriela - Praha 5 (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel sv. Gabriela na Smíchově je novorománská stavba beuronských benediktínů z let 1888 až 1891 podle architektů Gislina Bethuna a Hildebranta Heptirna. Vnitřek chrámu je vyzdoben malbami beuronské malířské školy.

Název uměleckého směru BEURONSKÁ UMĚLECKÁ ŠKOLA pochází z benediktinského kláštera v BEURONU v Badensku-Württembersku (SRN).V době Bismarckova kulturního boje byli z tohoto kláštera benediktini vyhnáni a od roku 1880 žili v Praze v klášteře na Slovanech (Emauzy). Umělecký duch tohoto prostředí ovlivnil hraběnku Gabrielu Sweerts- Sporckovou, která darovala na výstavbu nového ženského benediktinského konventu v Praze na Smíchově jeden milion korun. Se stavbou započali beuronští benediktini roku 1888. Kostel, který je znám pod jménem sv.Gabriel, je zasvěcen Zvěstování Panně Marii. Svou stavbou připomíná starokřesťanskou baziliku.

Zakladatel BEURONSKÉ UMĚLECKÉ ŠKOLY byl Pater Desiderius Lenz (1832-1928), který v kostele sv.Gabriela pracoval s početným týmem benediktinských umělců (Jan Verkade, Carl Gresnicht, Paul Krebs a další). Lenz vypracoval filozofii a kánon nového uměleckého směru, který byl založen na prvcích umění staroegyptského, řeckého, římského, byzantského a raného křesťanství. Beuronská škola inspirovala některé umělce, například Josipa Plečnika a Alfonse Muchu.

Klášter sv. Gabriela je zasazen do rozsáhlé zahrady petřínského svahu. Zahrada, která byla kdysi rozčleněna na okrasnou v přední části a užitkovou zelinářskou s velkým ovocným sadem a loukou s políčky na později přikoupené části zahrady Kinských, je velmi zpustlá a znehodnocená stavbami vyrostlých zde v průběhu dvacátého století. Pouze drobná stavbička vodárny z roku 1900, zarostlá v náletech stromů a keřů v severovýchodní části , takže uniká pozornosti, je původní. O jejím beuronském původu svědčí reliéfní avers a revers medaile s křížem Sancti Patris Benedicti a nápis z chvalozpěvu tří mládenců v peci ohnivé: BENEDICITE FONTES D(OMI)NO (Prameny velebte Pána, Da, 3,77) Z knihy Beuronská umělecká škola v opatství sv. Gabriela v Praze autorky Heleny Čižinské


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000










zdroj: www.KrasneCesko.cz