Kostel sv. Floriána - Krásné Březno (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Floriána - Krásné Březno (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel sv. Floriána v Krásném Březně byl po dlouhou dobu uzavřen a teprve 26. března 2003 jej památkáři po nejnutnějších opravách opětovně otevřeli veřejnosti. Katolická církev zde slouží bohoslužby, křtí i oddává. Kostel zároveň patří mezi třiadvacet historicky zvláště významných objektů, každoročně představovaných na podzim veřejnosti i zahraničním turistům v rámci Dnů evropského dědictví.

Kostel původně nechal v sedmnáctém století postavit jako kapli podle návrhů Hanse Borgeho z Pirny Rudolf z Buenau. Hlavní oltář vytvořil z alabastru a mramoru freiberský umělec Tobias Lindner pod vlivem i s pomocí italských umělců, shromažďujících okolo Nosenniho a vlastnících nedaleko Pirny dílnu. Alabastrové plastiky, zachycující výjevy z Kristova života a původně zdobící pompézní krásnobřezenský svatostánek, pocházely ze stejného zdroje. Tyto plastiky pak nechal v poslední čtvrtině devatenáctého století sejmout a uložit, vyjma jediné, v městském muzeu nový majitel krásnobřezenského zámku, slezský hrabě Krakowski. Jeho zásluhou a rozhodnutím biskupství prý byla tato kaple, původně luteránská, zasvěcena Panně Marii a změněna v katolický kostel.

Sochy a sošky, zdobících oltář vysoké umělecké hodnoty, zaujmou pozorovatele především svou dokonalou formou, silným pocitem životnosti a realističností póz biblických postav, svatých i světic, jež mají zobrazovat. Další cenností, ukrývající se za zdmi kostela, jsou také starožitné varhany, z nichž se však zachovala pouze novorenesanční varhanní archa, patřící roku 2000 na výstavě Rudolfínská Praha k nejcennějším exponátům. Za zmínku stojí krásná síťová žebrová klenba, na níž spočívá arkádová empora.

Pohnuté osudy kostela

Ke kostelu sv. Floriána patřil také původní zvon, vysoký 110 centimetrů, zdobený reliéfy rodu pánů z Buenau. Ten však podlehl prvnímu vandalismu, vynucenému však nedostatkem surovin za první světové války na státním aparátu. Zvon byl totiž roztaven a použit na výrobu kanónů. Po válce se velké množství veteránů této války rozhodlo složit na zvon nový, aby tak uctili památku svých frontových kamarádů, kteří se již domů nikdy nevrátili a kteří leží pohřbeni snad ve všech státech, na jejichž území rakousko-uherská monarchie vedla válečné operace. Tento nový zvon, nesoucí nápis "Nikdy nezapomeneme na své kamarády", pak vysloužilci nechali zasvětit sv. Floriánovi a roku 1924 instalovat do zvonice. Právě díky tomuto zvonu a od stejného data nese kostel svůj název.

Po druhé světové válce dílo zkázy na kostele dokončily společnou rukou komunistická správa a chuligáni převážně romského původu, nastěhovaní do Krásného Března v sedmdesátých letech minulého století. V letech devadesátých se pak jakýmsi vychytralým zlodějíčkům podařilo nový zvon ukrást a za pouhých pět tisíc korun prodat ve sběrných surovinách. Zloději sice později před soudem skončili, ale prozatímní malý zvon, který se velmi obtížně rozhoupává, nemůže nahradit ten, který skutečně ze srdce darovali váleční veteráni k uctění svých padlých přátel. Výčet škod by mohl pokračovat, namátkou si uveďme například zmizelé varhanní píšťaly, zdobená okna, jež neustále někdo rozbíjí, poškozené sochy, poničený oltář a podobně. Jedna z nejvzácnějších památek na Ústecku, více než čtyři sta let stará, rychle chátrá, neboť péče o ni je zatím stále nedostatečná. Blýská se však na časy, kostel spolu se zámkem převzal do majetku Ústav památkové péče a tedy se hodně blíží doba jeho generální rekonstrukce. Doufejme, že to nějaký pátek vydrží, aby tak mohl zůstat zachován pro budoucí pokolení.To včetně zdejšího hřbitova, kde jsou pohřbeni páni zakladatelé.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz