Černá Studnice u Jablonce nad Nisou (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Černá Studnice u Jablonce nad Nisou (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Od roku 1885 byla na Černé studnici skála upravená pro výhled, ale to jabloneckým nestačilo. Proto tam nechal postavit Horský spolek pro Jablonec a okolí rozhlednu. 

Vítězem konkursu na stavbu rozhledny na Černé studnici se stal jablonecký arch. Robert Hemmrich, jehož projekt chaty s vyhlídkovou věží se nejvíce přiblížil představám spolku. Zahájení stavby bylo zpočátku zkomplikováno otázkou pozemku. Majitel panství hrabě Desfours však nakonec přistoupil na výměnu stavební parcely za dva jiné pozemky, které spolek pro tento účel zakoupil. Na podzim roku 1904 byly hotovy základy chaty a zdi věže vyrostly do výše 8 metrů. Slavnostní otevření se konalo 14.8.1905. Všichni obdivovali zejména mohutnou 26 m vysokou rozhlednu, vystavěnou ze žulových kvádrů až 3 tuny těžkých. V dalších letech se chata několikrát rozšiřovala. Bohužel změny po roce 1989 způsobily, že chata je již několik let mimo provoz. Alespoň že slouží rozhledna s malým bufetem pod věží.

Přímo k rozhledně se dá zajet autem. Nejlépe je jet z obce Horní Černá Studnice, kam vede odbočka z Vrkoslavic. Nejbližší žel. zastávka jsou Lučany nad Nisou (žel. trať č. 036 Liberec - Tanvald). Odtud půjdeme k rozhledně nejprve po silnici na rozcestník a dále po červené TZT asi 5 km. Cestou půjdeme kolem nové rozhledny "Nisanka".

Z rozhledny se nabízí kruhový výhled na okolní vrcholy Jizerských hor s mnoha rozhlednami (Královka, Tanvaldský Špičák, Bramberk), dále také Ještěd, Ralsko, Kozákov, hrad Trosky i s okolní oblastí Českého ráje, ale i hrad Bezděz a Sněžka s ostatními krkonošskými vrcholy.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit






zdroj: www.KrasneCesko.cz