Kostel Všech svatých - Plzeň (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Všech svatých - Plzeň (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel je cennou ukázkou vyspělé gotiky doby Václava IV., vykazující vlivy svatovítské huti. Obklopen jedním z nejstarších plzeňských hřbitovů s dochovaným souborem dobových náhrobků.

Kostel byl postaven ma místě pův. románského kostela gotická novostavba z 80. let 14. st., dostavba ve 2. pol. 15. st. , renesanční úpravy v 16.st., (klenba presbytáře a lodi, nástěnné fresky v presbytáři), předsíň barokní z 2. čtvrt. 18. st. Další opravy kostela v l. 1856, 1885, 1913, 1945-46 (po bombardování). Hřbitov založen kol. pol. 12. st., zrušen r. 1901. Východní část ohradní zdi snad barokního původu; márnice z konce 19. století.

Kostel je situován na vyvýšenině severně od historického jádra města. Leží v jihovýchodní části poměrně rozlehlého bývalého hřbitova, který po obvodu vymezuje kamenná ohradní zeď (4). Ve východní části ohrazení vstupní brána, na kterou navazuje osa hřbitova. V průhledu přímo proti bráně na konci hřbitova budova márnice (2). Jižně od kostela při hrobnickém domku vstupní branka, přístupná od komunikace po vysokém kamenném schodišti. Na hřbitově dochován cenný soubor náhrobků a hrobek většinou z poslední čtvrtiny 19. století (převažují náhrobky s litinovými kříži, dále se vyskytují kamenné náhrobky z jemnozrnného pískovce a zděné kaplové hrobky).


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz