Chrám Nanebevzetí Panny Marie - Kutná Hora-Sedlec (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Chrám Nanebevzetí Panny Marie - Kutná Hora-Sedlec (kostel) vzdálenost: 0 km

     Cisterciácký klášter v Sedlci byl založen v roce 1142. Velikého rozmachu a politického vlivu nabyl klášter díky bohatým nalezištím støíbra, která také umožnila financovat rozsáhlou stavební èinnost v 90. letech 13. století. Tehdy zde byla zapoèata výstavba velkolepé gotické katedrály Nanebevzetí Panny Marie, která byla dokonèena roku 1320. V roce 1421 ji husité vyplenili a témìø 300 let byla v rozvalinách.
     Chrám byl znovu obnoven za opata Snopka v letech 1699 až 1709. V této dobì ji pøestavìl stavitel Jan Blažej Santini Aichel ve smìlých liniích barokní gotiky a tak zachoval její pùvodní gotickou atmosféru. Pùsobivý portál, štíhlá vysoká okna bez barevných skel, vznosná silueta bez vnìjších opìrných pilíøù - to vše ctí cisterciáckou zásadu pokory a støídmosti.
     Klášter však byl za panování císaøe Josefa II. v roce 1783 zrušen. Kostel byl odsvìcen a veškerý mobiliáø rozprodán. Tím byla nenávratnì znièena jednotná barokní výzdoba chrámu. K opravì a novému vysvìcení se pøistoupilo až zaèátkem 19. století.
     Dnes je chrám po celkové opravì znovu zpøístupnìn. V roce 1995 byl zapsán do Seznamu svìtového kulturního dìdictví UNESCO.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit










zdroj: www.KrasneCesko.cz