Kostel sv. Jana Křtitele - Mnich (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Jana Křtitele - Mnich (kostel) vzdálenost: 0 km

Přesné datum stavby kostela ve Mnichu není známo, ale stál již roku 1359, protože se připomíná Purkart z Mnichu jako jeho patron.
V roce 1552 se dostal Mnich do majetku pánů z Talmperka, kteří si zvolili tento kostel za místo posledního odpočinku. Hroby umístěné před oltářem byly zakryty 11 mramorovými deskami s nápisy. Při přestavbě v roce 1779 byla z těchto desek udělána dlažba, takže za dalších 80 let jsou popisovány jako nečitelné. Navíc při opravě v roce 1891 byly jimi obloženy zdi zvenčí po pravé straně kostela. Dodnes se zachovalo několik desek, jsou však značně poškozeny.

Farním se kostel stal roku 1371 a byl jím až do roku 1650, kdy byla chudá farnost zrušena a připojena k Deštné. Deštenská farnost postupně získávala na velikosti a proto byla v roce 1750 opět potvrzena farnost v Mnichu a zdejší kostel se stal o devět let později farním. Prvním farářem obnovené farnosti v roce 1759 je František Fortini.

Matriky se zde začaly vést od roku 1787.

Od roku 1971 spravuje farnost duchovní správa v Deštné. Současným farářem, v pořadí 27., je od roku 1997 Vavřinec Skýpala.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz