Kaple Navštívení Panny Marie - Drahonice (kaple)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kaple Navštívení Panny Marie - Drahonice (kaple) vzdálenost: 0 km

Kaple Panny Marie se nachází na návsi, je orientovaná k západu, k západní stěně přistavěná mohutná věžová zvonice na západní straně je datována do první poloviny 19. století. Památková ochrana se vztahuje na kapli včetně pozemku.

Drobná zděná stavba postavená na obdélném půdorysu, orientovaná k západu, k západní stěně přistavěna mohutná věžová zvonice. V ose vstupního východního průčelí kaple je prolomen obdélný vstup uzavřený dřevěnými zárubněmi a výplňovými dveřmi, v horní polovině zvlněné vertikální příčky. Plocha průčelí hladká, ukončená mírně vystupující fabionovou korunní římsou, která nese stupňovitý lichoběžníkový štít zakončený trojúhelníkovým nástavcem. Mírně převášený štít rámuje obláčková obvodová římsa, plochu štítu dělí dvě hladké vertikály a hotizontála oddělující trojúhelníkový nástavec. Boční stěny hladké, prosvětlené ve středu malým oválným oknem bez ostění. Stěnu ukončuje fabionová podstřešní římsa viz průčelí. Sedlovou střechu kryjí jednoduše kladené tašky bobrovky.

K západní stěně kaple je přistavěna mohutná hranolová věžová zvonice u paty mírně rozšířená, otevřená na jižní straně malým obdélným segmentově zaklenutým vstupem opatřeným novodobými dveřmi. Stěny zvonice jsou ukončeny mírně vysazenou fabionovou římsou, do níž je ve středu stran zakomponován kruhový ciferník věžních hodin. Nad ciferníkem je římsa obloukově vyklenutá a zasahuje do hrany střechy. Plochy stěn zvonice jsou otevřeny obdélným prostupem zaklenutým stlačeným valeným obloukem a uzavřené žaluziemi. Na severní a jižní straně velké prostupy doplňují malé obdélné, vedoucí na schodiště a rovněž uzavřené žaluziemi. Zvonici ukončuje seříznutá jehlancová střecha krytá taškami, ze seříznutého vrcholu vyrůstá hranolová sloupková lucerna s otevřenými stranami. Na lucernu dosedá menší oplechovaná jehlancová střecha s rozšířenou základnou, zakončená kulovitou makovicí a dvojitým křížem. Celá hmota kaple i zvonice stojí na mělkém omítaném soklu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz