Kostel sv. Linharta - Čakov (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Linharta - Čakov (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel sv. Linharta zmiňovaný v Čakově roku 1343 má na hlavním oltáři řezbářské sochy pozdní gotiky rok 1520 a to sv. Linharta, sv. Korbiliána a sv. Prokopa. Na bočním oltáři je madona Čakovská. Tyto plastiky jsou v současné době umístěny v Alšově galerii v Hluboké nad Vltavou. Na druhém bočním oltáři je obraz Máří Magdaleny, taktéž socha sv. Máří Magdaleny ze 16.století. pocházející ze zdejšího kostela je umístěna v diecézním muzeu v Českých Budějovicích. V lodi kostelní je zazděný náhrobní kámen s nápisem :“Léta páně 1529 zemřel urozený pán Jiří Čákovec z Bohušic a na Čákovci tu středu před svatým Prokopem ve tři hodiny na noc a tuto tělo jeho pochováno jest a jeho duši Pán bůh rač milostiv býti a je do království nebeského přijati. Amen.“

Věž kostela byla v roce 1930 nadezděna o 2,20 m a instalovány věžní hodiny se skleněnými ciferníky elektricky osvětlenými.

Tři zvony byly ulity v roce 1536 firmou Perner z Českých Budějovic, avšak dva byly odebrány pro válečné účely v roce 1917. Nově byly pořízeny v roce 1925 a znovu odebrány v roce 1943 německými úřady pro účely druhé světové války.

Varhany byly pořízeny v roce 1889 za 1246,- zlotých.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz