Kostel Nejsvětější Trojice - Zavlekov (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Nejsvětější Trojice - Zavlekov (kostel) vzdálenost: 0 km

Na místě nynějšího kostela Nejsvětější Trojice v Zavlekově stával kostelík P. Marie, jenž se připomíná již roku 1364. Poněvadž nestačil pojmout všechny věřící, byl r. 1768 zbourán a na jeho místě byl postaven nynější kostel Nejsvětější Trojice. Stavba trvala 5 let. Roku 1773 dne 6. června byl kostel posvěcen od d.p. Jana Federmacha, faráře z Hradešic, na svátek Nejsvětější Trojice (na tento svátek se slaví pouť).
Když po válkách husitských Zavlekovská fara zanikla stal se kostel filiálním a spadal farností do Hradešic. Z původního kostela P. Marie byl uchován zvon ulitý roku 1488 v Klatovech od mistra Dameáše Katariste, jak svědčí nápis na zvonu.
Za světové války 1914-1916, kdy byly zvony stahovány, byl tento pro svou starobylost ponechán. Ještě téhož roku 1773, kdy byl nový kostel posvěcen, byl pořízen hlavní oltář s obrazem Nejsvětější Trojice. Když bylo roku 1785 královským dekretem nařízeno zrušení hřbitovů kolem kostelů, přestalo se pochovávat na prastarém hřbitově při kostele a byl zřízen nový hřbitov při cestě vedoucí na Buršice (V Loužkách). Nový hřbitov byl ale malý a byl brzy přeplněn tak, že se kladli zemřelí do hrobů na sebe. Pochovávalo se tam deset let. Roku 1795 dalo pražské gubernium povolení, aby se znovu pochovávalo, když bude hřbitov obehnán zdí a opatřen hřbitovními vraty. Tento hřbitov je starý již přes 500 let. Hřbitov u cesty do Buršic byl zrušen a přeměněn v políčko, jehož užíval kostelník za zvonění.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz