Žleby (zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Žleby (zámek) vzdálenost: 0 km

Původně gotický hrad pánů z Lichtenburku z doby před rokem 1289, znovu postavený po zničení husity před polovinou XV. století, prošel renesančními a barokními úpravami a do dnešní romantické podoby byl přestavěn Karlem Vincencem Auerspergem v letech 1849 - 68 podle anglických předloh. V romantických interiérech se mísí původní historické památky s dobovými novotvary dovezenými odjinud. Kožené tapety, sbírky vitrají, mnohé obložení stěn, vybavení a instalace respektující dobové dokumenty, uchovaly do dnešní doby zámek jako jakousi "užitou sbírku starožitností" s jedinečnou atmosférou.

Na zámku Žleby jsou k vidění dvě prohlídkové trasy:
I. (malý) okruh
Během prohlídky, která trvá cca 60 minut, navštívíte zámeckou kapli a reprezentativní interiéry východního křídla zámku. Na závěr prohlídky uvidíte zámeckou kuchyni.

II. (velký) okruh
Prohlídka je cca 120 minut dlouhá. Pokud si zvolíte tento zámecký okruh, uvidíte téměř totéž co na malé zámecké trase (kapli, místnosti východního křídla a kuchyni) a navíc ještě navštívíte několik místností v západním křídle zámku a prohlédnete si i zámeckou věž s vyhlídkou do okolí, apartmány pro hosty a se sklepeními, kde po celou sezónu probíhají výstavy Sdružení výtvarníků České republiky.
Také navštívíte nově zresturované zámecké divadlo se zázemím.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz