Větrný mlýn - Město Libavá (větrný mlýn)


Seznam lokalit v okolí


mlýn, hamr, technická zajímavost Větrný mlýn - Město Libavá (větrný mlýn) vzdálenost: 0 km

Větrný mlýn, stojící přímo ve Městě Libavá necelých 200 m východně od kostela, nenajdete na žádné turistické mapě ani v průvodci. Jakoby vůbec neexistoval. Utajenost tohoto, renovovaného objektu souvisí s nedávno minulými dobami, kdy byla Libavá i s okolním vojenským prostorem hermeticky uzavřena před veřejností.

Rok založení mlýna, kterému se říkalo Siedlerův, není přesně znám. První zpráva pochází z roku 1875, ta však už jen konstatuje, že mlýn pracuje. Další zmínka z roku 1955 hovoří o jeho špatném stavu. Až v roce 1990 mohla veřejnost spatřit co zbylo někdejšího větrného mlýna a ostatních staveb ve vojenském újezdu. To, že mlýn přežil působení Československé a později i Sovětské armády, můžeme považovat za zázrak. Dalších 24 větřáků na území vojenského prostoru Libavá se stalo po roce 1948 cvičným střeleckým terčem a dnes po nich není ani stopy. Ještě před rokem 1996 byl Siedlerův větřák totální ruinou, po celkové opravě v roce 1996 získal nejen břidlicovou střechu, ale také hladkou bílou fasádu a dokonce i malé lopaty. Před opravou v roce 1994 byl také vyhlášen národní kulturní památkou. 

Bíle omítnutá stavba kuželovitého tvaru je z místního kamene. Průměr stavby u země je 9 m, výška se střechou je 12,5 m. Kuželovitá střecha je pokryta břidlicí. Ve vikýři je vsazena zmenšená replika perutí, neodpovídající skutečnosti. Současným majitelem je čs. armáda, která uvažuje, že ve mlýně zřídí muzejní expozici věnovanou Pomocným technickým praporům (PTP). Zatím je mlýn uzavřen, bez využití a veřejnosti nepřístupný. Nic z vnitřního zařízení se nedochovalo.

Od roku 1994 je kulturní památkou pod číslem 10297/8-3791 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000



zdroj: www.KrasneCesko.cz