Vodní mlýn U Vondřejců - Provoz (vodní mlýn)


Seznam lokalit v okolí


mlýn, hamr, technická zajímavost Vodní mlýn U Vondřejců - Provoz (vodní mlýn) vzdálenost: 0 km

První mlýn byl v této lokalitě připomínaný již v roce 1586 (v literatuře uváděná datace : "1586 - Jan Bal" - nebyla při prohlídce objektu v březnu 2001 nalezena). Nynější mlýn, jehož součástí je i nižší hospodářské křídlo, pochází až z roku 1816.

Areál vodního mlýna s obytnou roubenou patrovou budovou a hospodářským křídlem a drobnými přístavky leží v zalesněném údolí Bačetínského potoka. Na hlavní mlýnský objekt krytý sedlovou střechou s eternitovou krytinou se kolmo vlevo od jeho středové osy západního průčelí napojuje přízemní, z lomového kamene vyzděné ( směrem do dvora s bíle omítanou fasádou) křídlo hospodářského zázemí s mlatem (?) a stodolou. Střecha hospodářského křídla je také sedlová s jedním komínovým tělesem na východní straně a s výrazným předtažením do dvora.

Západní průčelí obytné stavby, s roubeným pláštěm tvořeným pravidelným rytmem vodorovně kladených trámů a světlého výmazu, je tříosé. V levé části přízemí při styku s hosp. křídlem je dveřní vstup, zbývající dvě osy jsou okenní. Dvě okna v přízemí a dvě v patře, všechna obdélná s plastickými dřevěnými šambránami, dvojitá a dvoukřídlá. Jižní bok budovy má dvě okenní osy (dvě okna jsou v přízemí, v patře jen jedno v pravé polovině), lomenicový štít bedněný svisle kladenými prkny a lištovaný a pod ním krátkou předtaženou pultovou stříšku. Severní boční strana objektu je bez oken, s lomenicovým prkenným štítem s trojicí malých kruhových větracích otvorů. V úrovni patra jsou vlevo od středové osy veřeje s dřevěnými dveřmi k nimž je přístup z terasy přizděné z lomového kamene, v pravé polovině pak jedno malé čtvercové okénko. Pod terasou zbytky zděného bazénu náhonu s pozůstatky hřídele kola a mlýnských kamenů Hospodářské křídlo kryje obdobná sedlová střecha s eternitovou krytinou a západním úzkým průčelím s lomenicovým štítem z vedle sebe kladených svislých prken. Zděná nároží (JZ s ozdobným konkávním vylehčením zdi) svírají širší střední část, tohoto k cestě obráceného, průčelí tvořenou hrázděním z na sebe vršených kulatých kmínků a hrubě otesaných fošen. Dvorní průčelí s dvojicí velkých dřevěných vrat a jednoho dveřního vstupu ve východní části hmoty hosp. křídla.

Mlýn je dosud technicky vybaven kompletním obyčejným mlecím složením (mimo jiné i párem kamenů na špicování obilí a výrobu krup) z 19. století včetně všech potřebných modernizačních doplňků z doby před 2. světovou válkou, včetně el. dynama. Součástí areálu je obyčejný kurník se zděným přízemkem, dřevěnou patrovou nástavbou a pultovou stříškou. Objekt patří k posledním roubeným mlýnům v Čechách s tradiční půdorysnou dispozicí s prostorem děleným na: světnici, případně komoru a na mlýnici, která byla současně síní. Mlýnské zařízení mělo jedno vodní kolo a pracovalo až do roku 1945. Ke mlýnu vede v zalesněném terénu stopa bývalého, místy zasypaného a dnes již neužívaného, koryta vyschlého náhonu (Asi 100 m proti proudu potoka byl rybník.)

Mlýn je v seznamu kulturních památek ČR veden pod rejstříkovým číslem 19150/6-2448.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz