Dolní Teplice (vodní mlýn)


Seznam lokalit v okolí


mlýn, hamr, technická zajímavost Dolní Teplice (vodní mlýn) vzdálenost: 0 km

Zděný patrový mlýn vystavěný v dnešní podobě v r. 1855 s lidově klasicizující výzdobou fasád broumovského typu. Doklad vývoje mlýnů v 19. století v závěru vývoje tradičního mlýnského vybavení.

Patrové stavení zděné z kamene a cihel na podezdívce z kamenných kvádrů, se sedlovou střechou s polovalbami pokrytou eternitem. Okapovou stěnou situován kolmo ke komunikaci, náhon vede podél štítové stěny mezi stavením a silnicí. Vnitřní dispozice třídílná, v obytné části dvoutraktová. Obytná část v pravé části přízemí i patra, v levéé části domu mlýnice. Středem přízemí prochází segmentově zaklenutá síň předělená původními kazetovými, částečně prosklenými, dveřmi. V přední části síně vstupy do mlýnice i obytné části s pískovcovým hranolovým profilovaným ostěním a kazetovými dveřmi. Podlahu pokrývá keramická dlažba - kopie původní.

Obytné prostory v přízemí klenuty, v průběhu reidentifikace nebyly přístupny (obsazené apartmány). Ve mlýnici trámový strop s prostým záklopem, taktéž v patře mlýnice. V zadní části síně se nachází tříramenné dřevěné schodiště do patra, v síni s hranolovými pilíři. Všechny prostory v obytné části patra plochostropé. V patře mlýnice fošnová podlaha, zůstaly zde dochovány násypky. Původní vstup na půdu z obytné části domu zazděn, půda je přístupná pouze z mlýnice. Půda patrová s fošnovou podlahou, krov hambalkový se stojatými stolicemi. Objekt částečně podsklepen, sklep sestává ze dvou valeně zaklenutých prostor pod mlýnicí, podlahu sklepa pokrývají kamenné desky.

V exteriéru hlavní štítová stěna v přízemí i v patře pětiosá, okna všechna špaletová, čtyřdílná čtyřtabulková, s pískovcovými šambránami při vnějším okraji s páskem a profilovanými pískovcovými parapety s konzolkami. Pásky šambrán jsou vytaženy až k profilovaným nadokenním římsám ve štuku. Patro odděluje římsa zespod s profilem obloun, pásek, okapnice - probíhá i po okapových stěnách. 1. osa zprava v přízemí vstup s profilovaným hranolovým pískovcovým ostěním, dveře nové kazetové s třídílným světlíkem. Štít odděluje mohutná profilovaná římsa pokrytá bobrovkami - navazuje na korunní římsu okapových stěn. Ve štítu na římse čtyři pilastry s hladkými dříky s pískovcovými patkami a volutovými pískovcovými hlavicemi, nesou profilovanou římsu ve štuku, mezi hlavicemi a kladím štukové rozetky. Nad římsou obdélný pískovcový pás z kachlů s reliéfy rostlinných rozvilin.

Mezi pilastry jsou tři okna, prostřední slepé, krajní čtyřdílná čtyřtabulková, všechna mají pískovcová ostění při vnějším okraji s páskem a profilované pískovcové parapety s vyýraznými volutovými konzolami. V úhlech štítu půlkruhové větráky s profilovanými pískovcovými parapety s konzolkami. Štít lemuje profilovaná římsa. K protější štítové stěně přiléhá v přízemí sedlově zastřešený přístavek pro mlýnské kolo. Přístavek s novými okny, hladce omítnut. U čelně pravého nároží této stěny čtyřdílné čtyřtabulkové okno se šambránou při vnějším okraji s páskem vytaženým v profil. nadpražní římsu ve štuku, suprafenestra s květovou rozetkou. V kamenné podezdívce okénka do sklepa. Patro pětiosé, okna pouze v krajních osách a uprostřed, 2. a 4. osa slepé. Všechna okna se stejnými šambránami, římsami a parapety jako jinde, suprafenestra s květovou rozetkou. Ve štítu dvě stejná okna, nadpražní římsy pouze iluzivní malované, v úhlech štítu půlkruhové paprskově členěné větráky . Nad okny štukové rozety, mezi nimi pás z kachlů s rostlinnými rozvilinami, menší rozetky pod okny i větráky. V ploše štítu malovaný nápis L. P. 1855 .

Jižní okapová stěna s hlavním vstupem do domu v přízemí i v patře sedmiosá, okna špaletová, čtyřdílná čtyřtabulková. V krajních osách v přízemí i v patře s profilovanými pískovcovými parapety s konzolkami a pískovcovými šambránami při vnějším okraji s páskem vytaženým k profilovaným štukovým nadpražním římsám. Třetí osa zprava v přízemí i v patře okna slepá (v prostoru síně). Okna ve středních třech osách v patře mají parapety s výraznými volutovými konzolami, mezi nimi obdélná zrcadla s rostlinnými a zoomorfními reliéfy, zapuštěná půlkruhová suprafenestra s květovými rozetami. Ve střední ose v přízemí hluboko zapuštěný vstup ve výklenku se sediles lemovaném hladkou štukovou lištou, ve vrcholu s klenákem s iniciálami JH a vročením 1855.

Samotný vstup má pískovcové ostění s půlkruhovým nadpražím. Pilíře ostění hranolové kanelované, nadpraží nesou hranolové pseudoionské hlavice. Masivní dveře dvoukřídlé kazetové s profilovanou římsou, nad ní paprskově členěný světlík. Vedle hlavního vstupu vstup do mlýnice s jednoduchými zapuštěnými kazetovými dveřmi a profilovanou šambránou v maltě. Prostřední tři osy v přízemí jsou situovány mezi čtyřmi pilastry s jednoduchými profilovanými hlavicemi nesoucími kladí,nad hlavicemi zdobené rozetkami. V patře jsou na kladí posazeny pilastry se zdobnějšími pseudokorintskými hlavicemi, střední pilastry sdružené po dvou.

Patro odděluje římsa s profilem obloun, pásek, okapnice, korunní římsa navazuje na římsu oddělující štít. V zadní okapové stěně v obytné části tři stejná okna jako jinde, prostřední slepá, krajní okna mají pískovcové šambrány bez pásků. Dále v přízemí hluboko zapuštěný vstup ve výklenku se sediles. Vstup má pískovcové ostění s profilovanými hlavicemi, pilířky a patky mají tesané půlkruhově ukončené pasparty při krajích s rovnými úseky. Masivní dvoukřídlové kazetové dveře s výraznou klapačkou, profilovanou římsou a paprskově členěným půlkruhovým nadsvětlíkem. V patře nad vstupem kazetové dveře na způsob francouzského okna, v šíři síně zde vyčnívají čtyři pískovcové krakorce s profilovaným zhlavím, přerušují římsu dělící patro. Ve mlýnici v patře stejné okno jako jinde.

Při severozápadním nároží přiléhá k domu patrový přístavek s nárožním pískovcovým kvádrováním, v přízemí štítové stěny se svtupem mezi dvěma malými čtvercovými okénky, vše s pískovcovým ostěním. V patře čtyřdílné čtyřtabulkové okno, pod vrcholem štítu odděleného profilovanou římsou kruhové okno. Dvorní okapová stěna přístavku hladká, v uliční malé čtvercové okno - původně nejspíš stejné jako jinde - to zazděno, zůstal pouze parapet a pískovcové nadpraží. Šambrány oken celého domu jsou nabarvemny, pískovec je přiznán pouze u nadpraží. Barva fasády světle okrová, architektonické prvky tmavší odstín, rozety a kachle bílé.

Exteriér objektu ve výborném stavu, fasáda v nedávné době opravena, veškeré původní prvky a členění zachováno. Obytné prostory v interiéru v dobrém stavu, rovněž opraveny. Mlýnice v zanedbaném stavu, plánuje se její postupná oprava. Původní mlýnské vybavení se nedochovalo - zůstaly zde pouze dřevěné násypky. Podle ústní informace současného majitele bylo vybavení mlýna odvezenop státními statky.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz