Cíl
obec, osada Anenská studánka (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Anenská Studánka se nachází v Pardubickém kraji v okrese Ústí nad Orlicí asi 10 km jižně od Lanškrouna. Obec je rozložena na úpatí Orlických hor podél silnice z Třebovic do Damníkova. Nedaleko obce vede železniční trať z Třebovic do Chornic se zastávkou Anenská Studánka. V obci jsou evidovány dvě části, Anenská Studánka, německy dříve Königsfeld a Helvíkov , německy dříve Kleinhermigsdorf . Nejsou evidovány žádné ulice a existujících adres je 70. Základní statistické údaje k 1. 3. 2001 : počet obyvatel 194 v 35 trvale obydlených domech, katastrální výměra 791 ha, v obci je samostatný obecní úřad . Obec se dělí na dvě části Anenskou Studánku a osadu Helvíkov. Poloha: 49°51' severní šířky, 16°33' východní délky, nadmořská výška 424 m.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1292, kdy je připomínána mezi statky zbraslavského kláštera.

Dominantou obce je kostel sv. Vavřince a bývalý klášter Malá podhorská, který nyní slouží jako ústav sociální péče pro mentálně postižené v péči státního ústavu sociální péče s péčí řádových sester. V roce 2005 proběhlo odstranění stavebních nedostatků na hospodářském objektu a následně modernizace budovy ústavu s cílem zlepšit technické a materiální zázemí. Upraveny byly též venkovní plochy.

Kostel pochází z roku 1907 a je postaven na místě původního kostela z roku 1607. Zařízení kostela je soudobé a na bočních oltářích jsou sousoší Kalvárie a sochy sv. Vavřince a sv. Bartoloměje z 2. poloviny 18. století. Socha Madony pochází z počátku 16. století. U kostela se nachází kamenný kříž na podstavci s figurálním reliéfem a je datován rokem 1776. Dům naproti kostela má nad vchodem letopočet 1864, je to dvojdům spojený branou. Ve štítě obytného stavení je nika se sochou sv. Floriána.

Poblíž obce byly zřízeny před rokem 1678 lázně s kaplí, při nichž byl roku 1735 nákladem Lichtenštejnů postaven nový dům. Nyní je v původních lázních ústav sociální péče. V areálu ústavu se nachází kaple Panny Marie Pomocné z poloviny 19. století a její hlavní obraz v rokokovém rámu je dílo od J. Umlaufa.

Nedaleko se nachází kaple nad studánkou, což je prostá obdélníková stavba se sedlovou střechou a je výrazně zapuštěna do terénu. Průčelní štít je plochý, nezdobený s otevřenou předsíní, k níž se schází po kamenných schodech. Vstup je opatřen pravidelnou rozvilinovou kovanou mříží. V předsíni je umístěno sousoší Madony a sv. Jan Nepomucký s jáhnem, datované do roku 1738. Všechny části sousoší jsou provedeny z kvalitního hutného jemnozrnného pískovce s výrazným růžovým žilkováním. Sousoší bylo z největší pravděpodobnosti polychromované nebo alespoň opatřené vrstvou tzv. leštěné běli, kterou se v barokní době napodoboval bílý mramor, kterého byl u nás nedostatek. Na podstavci je kartuš s chronogramem MDCLLXVVVVIIIIIIII tedy 1738. Sousoší Panny Marie je bez nadsázky zcela mimořádně kvalitním dílem pozdního baroka.

Mezi obcí Anenská Studánka a osadou Helvíkov stojí nyní šest větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu 6500 kW. Elektrárny jsou dobře vidět ze železniční trati Česká Třebová - Zábřeh na Moravě.

Obec řídí od roku 1990 samostatný Obecní úřad. Občanům a chatařům slouží obchod, pohostinství a obecní knihovna. V roce 1992 byl vybudován nový přivaděč pitné vody a každým rokem se obec zvelebuje .

Přijďte se podívat, budete srdečně vítáni.


Otevírací doba

telefon +420 - 723 598 186


Kontakty


Adresa: Anenská Studánka 16, 563 01


Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      

Hodnocení lokality návštěvníky: 1.0000 z 10.


Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.