Cíl
obec, osada Babice (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Babice se nachází ve Středočeském kraji v okrese Praha - východ uprostřed nádherné přírody v nadmořské výšce 384 metrů nad mořem a žije zde asi 429 obyvatel.

Nejstarší historie obce není doposud zcela přesně známa. Od roku 1312 až do husitské revoluce byli pány Uhříněvsi a tedy i Babic johanité z komendy u Panny Marie na Malé straně v Praze . Další písemná zmínka o Babicích pochází z roku 1381. Místní správa se nevyvíjela , což dokládá i absence jakéhokoliv vrchnostenského sídla. Vždy náležely pod správu jiných panství a velkostatků. V roce 1436 postoupil císař Zikmund tento majetek svému podkomořímu Janovi z Kunvaldu. Od Janových synů, Dražických z Kunvaldu koupilo panství Staré město pražské , které jej však vlastnilo jen do roku 1547. Ferdinand I. Pražanům majetek Uhříněves za účast na odboji zkonfiskoval. Prodal jej roku 1550 Hanušovi Renšperágovi z Renšperka a Drškovic . Jeho syn Ferdinand Rešperág pak prodal panství roku 1579 Jaroslavu Smiřickému ze Smiřic a jejich rod držel panství do roku 1621, kdy jej převzal, tehdy ještě poručík, Albrecht z Valdštejna, aby jej o rok později prodal knížeti Karlu z Lichtenštejna. Lichtenštejnové vládli uhříněvským a tím i babickým majetkem do konce feudalismu, do zrušení patrimoniální správy.

Babice, Velké i Malé byly nepřetržitě po celou dobu patrimoniální správy součástí církevního řádového panství Uhříněves. V obci existovala vrchnostenská palírna, hostinec a poplužní dvůr.

Ve 20. letech 20. století se stávají Babice jednou z rekreačních oblastí pražské malé a střední buržoasie, která si zde začala budovat svá rekreační sídla. Hospodářská krize tento vývoj přerušila a v původní podobě nebyl nikdy obnoven.

Po II. světové válce dochází k budování nových rekreačních objektů a k masovému rozšíření chataření. V dalších letech dochází k citelnému úbytku obyvatel , kteří odchází do Prahy a Říčan z bytových a pracovních důvodů . Úbytek byl zastaven až v roce 1992, kdy byla řada pozemků vyčleněna pro stavbu rodinných domků.

Na jihozápad od obce se nacházela nyní již zaniklá ves Janovičky a tvrz Božešice. V současné době je tam archeologické naleziště.

Známá soukromá škola kolejního typu Gymnazium Open Gate - Boarding School je právě v Babicích.

Obcí prochází cyklotrasa č. 0031 Babice - Voděradské bučiny a červená turistická značka z Říčan.

Dne 5. prosince 2005 byl Parlamentem České republiky Babicím udělen znak a vlajka.

Znak obce : V modro - zaleně šikmo děleném štítě zlatý korunovaný drak s červenou zbrojí, pod ním v zeleném poli stříbrný maltézský kříž.

Význam symbolů: Zlatý korunovaný drak pochází z erbu podkomořího Jana z Kunvaldu , osmihrotý kříž náleží johanitům, tinktury červená a zlatá byly převzaty z rodového erbu Lichtenštejnů. Modrá barva pochází z erbu Dražických z Kunvaldu a v obecné rovině symbolizuje obcí protékající potok . Zelená je pak barvou zemědělství a lesů.


Otevírací doba

telefon +420 - 323 660 994

telefon +420 - 323 660 966


Kontakty


Adresa: Babice 6, 251 01


Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.