Cíl
město, městys Pavlíkov (městys)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Pavlíkov je obec, která leží 7 km jižně od okresního města Rakovníka ve směru hlavního tahu Rakovník – Rokycany.
 
Obec vznikla mezi léty 1200 -1341. Za vlády Jana Lucemburského byl Pavlíkov uváděn jako manství Křivoklátské řídící se právem německým stejně jako sedláci v Hudlicích.
 
Roku 1585 byl Pavlíkov propuštěn z manství a stal se statkem zpupným. Jako dědictví se Pavlíkov stal po roce 1660 majetkem rodiny Renšperků ze Skřivaně.
 
Od roku 1776 byl na místě bývalé kaple sv. Vojtěcha ze 14. století postaven kostel svaté Kateřiny za přispění patrona Karla Egona Fürstenberka. 
 
V roce 1780 byla založena v Pavlíkově škola, r. 1896 první obecní pošta a v roce 1948 mateřská škola.
 
Hlavním zdrojem obživy bývalo zemědělství. S rozvojem průmyslu přišly i nové pracovní příležitosti. Byly to především doly v Lubné a průmyslové a stavební podniky v Rakovníku. Důležitý byl i keramický závod Šamotka, dnes RKZ.
 
V současné době je v  Pavlíkově obecní úřad, základní škola a služby občanům poskytuje pošta, obecní knihovna, tři obchody s potravinami, dvě kadeřnictví, dvě autoopravny, stavební firma, dovozce uhlí, restaurace a několik dalších podnikatelů. V roce 1972 byl otevřen Kulturní dům, který je k dispozici dodnes pro veřejné i soukromé kulturní akce.
 
V obci pracují tyto společenské organizace: Klub žen, hasičský záchranný sbor, při Obecním úřadě Sbor pro občanské záležitosti a myslivecké sdružení. Sportovní klub Pavlíkov zajišťuje různé sportovní akce a soutěže. K nejoblíbenější sportům patřila a stále patří kopaná.
 
Obec Pavlíkov vešla do podvědomí veřejnosti především zásluhou některých místních rodáků. Byli to profesor Jirkovský, který vyučoval a vedl Vysokou školu báňskou v Ostravě, malíř a grafik Jiří Anderle či prvoligový fotbalista Dukly Praha a člen reprezentačního mužstva Jiří Čadek.
 
Dnes žije v obci 620 obyvatel.

Otevírací doba

Úřední hodiny:

telefon +420 - 313 533 775

telefon/fax - 313 533 775

Kontakty


Adresa:

Pavlíkov 185, 270 21 Pavlíkov



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.