Cíl
obec, osada Albrechtice nad Orlicí (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Albrechtice nad Orlicí se nachází v Královéhradeckém kraji v okrese Rychnov nad Kněžnou a žije zde asi 1 049 obyvatel (údaj 2006). Obec leží v nadmořské výšce 250 metrů nad soutokem Tiché a Divoké Orlice. Albrechtice se rozkládají v údolní nivě řeky , kolem které byl vytvořen Přírodní park Orlice. Celé toto území je významným ekologickým systémem mimořádné hodnoty. Na jihozápadě se rozprostírají hluboké borové a smíšené lesy a svým umístěním je obec předurčena být příjemným a vhodným místem pro bydlení, rekreační pobyty, houbaření, turistiku, koupání a rybaření.

První písemná zmínka o obci je z roku 1336 a pochází z veršované kroniky Dalimilovy. Albrechtice vždy patřily k majetku královskému a za panování Karla IV. byly povýšeny na městečko. Dřevěný hrad sloužil správcům královských lesů. Během husitských válek byl hrad vypálen i s kostelíkem a několika grunty.

V roce 1495 přechází panství do rukou pana Viléma z Pernštejna, Albrechtice se v této době stávají pouhou vsí, neboť hrad byl jako sídlo správy královských lesů zničen.

Po roce 1900 nastává rozkvět obce zásluhou "Vzájemné zemědělské pojišťovny", rozrostl se kulturní a spolkový život a počet obyvatel se ztrojnásobil.

Po II. světové válce obec v letech 1950 - 1961 patřila do okresu Holice, pak se stává součástí okresu Rychnov nad Kněžnou. Roku 1981 se Albrechtice staly součástí města Týniště nad Orlicí a osamostatnily se až v roce 1991 a od této doby jsou samostatnou obcí.

Historickými památkami značného významu jsou kostelík sv. Jana Křtitele a vodní elektrárna. Mezi významné podniky působící na území obce patří Alma - beton sro, Lesoškolky Řečany sro a Stavebniny.

Znak obce: Znak byl obci udělen v roce 1995 a tvoří jej stříbrno - červený polcený štít. Ve stříbrné části jsou dvě vodorovná vlnitá břevna a v části červené stříbrná vykořeněná borovice.

Pravděpodobný výklad symboliky: Dvě vlnitá břevna představují dvě řeky nad nimiž obec leží, Tichou a Divokou Orlici . Borovice pak ukazuje na bohatství borových lesů v bezprostředním okolí obce.


Otevírací doba

telefon +420 - 494 371 425


Kontakty


Adresa: Na výsluní 275, 517 22 Albrechtice nad Orlicí


Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      

Hodnocení lokality návštěvníky: 10.0000 z 10.


Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.