Cíl
obec, osada Lhotka (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Obec Lhotka se nachází v malebné krajině Žďárských vrchů . Je rozdělena do několika místních částí, které leží v nadmořské výšce 625 až 635 m. Nachází se zde i významná přírodní památka Díly u Lhotky. Jedná se o rašelinné louky s  výskytem ohrožených druhů rostlin a živočichů asi 1,5 km  JV od obce. Za zmínku stojí i další zajímavost - hlavní evropské rozvodí, které prochází asi 1 km severovýchodně od obce.

Lhotka patří k  nejstarším sídlům regionu - vznikla jako jedna z prvních obcí kolonizační  činností  ždárského cisterciáckého kláštera v r.1407.

Na obecní  pečeti měla Lhotka kapra, společně s ostrvemi Ronovců / zakladatelé kláštera / . Tyto symboly zachovány doposud.

V současné době má obec 168 obyvatel. Od roku 2005 má obec kanalizaci a ČOV a toto dílo je velikým přínosem nejen pro občany, ale zejména pro možnost rozvoje obce. Výstavba byla nutná, protože obec leží ve vodárenském ochranném pásmu a pásmu CHKO. Do budoucna jistě nové zastupitelstvo bude své síly věnovat výstavbě hřiště, aby mohli i mladí  vhodným způsobem trávit volný čas.

Zdejší obce byly založeny až po založení žďárského kláštera. Písemné zmínky z té doby jsou nedostatečné, ale Lhotka je jednou z nejstarších obcí, o které se mluví již před r.1264. První doklad je z r.1407, kdy zde žilo 12 rodin. Byly majiteli pozemků, které se dělily na lány, půllány a čtvrtlány.Šlo o hospodářskou jednotku, ze které se odváděly dávky. Obyvatelé pracovali jako uhlíři - výroba dřevěného uhlí v milířích.Lhotka byla významným hospodářským centrem, byl zde širokovyhlášený mlýn. Důležitá událost je z 2. října 1485, kdy rychtu od kláštera kupuje Jan za 70 zlatých. Tím se stala svobodnou s několika významnými právy. R.1616 se stala Lhotka spolu se zrušeným klášterem majetkem kardinála Dietrichštejna.

Osady tohoto jména byly zakládány ve 13.- 14.století. Obyvatelé byli na určitou dobu tj. lhůtu (staročesky lhota,lhóta = osvobození) osvobozeni od poplatků, za to, že vykáceli les a přeměnili ho v pole. Odkud osadníci přišli nevíme, ale jednalo se o osadníky českého původu ( podle jejich jmen). Také podle toho, že české osady odváděly desátky na den sv. Jiří a sv. Václava. (Německé na den sv. Michala).

 


Otevírací doba

Úřední hodiny:

Úterý   16:00 - 19:00

telefon +420 - 561 039 121

telefon +420 - 608 633 160


Kontakty


Adresa:

Lhotka 60
591 01 Žďár nad Sázavou 1



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.