Cíl
obec, osada Senožaty (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Osídlení Senožat spadá do období na přelomu 12. a 13. století, už v roce 1372 byly Senožaty městysem, původně s názvem Senožatný, převážně patřívaly klášteru v Želivě, který zde měl vliv hospodářský i náboženský. Zajímavostí je, že Senožaty v 17. století sloužily též jako lázně s léčivým pramenem.

Z roku 1651 pochází znak obce, zlatý klíč mezi dvěma stříbrnými srpy na červeném štítu. Historie obce zaznamenává několik těžkých období, která měla dopad na hospodářský i kulturní rozvoj, zejména dobu třicetileté války, drancování švédskými vojsky, napadení Prusy, četné požáry i epidemie nemocí.

Pošta byla v obci zřízena roku 1869, zpočátku byla umístěna v několika domech, roku 1902 byla provedena stavba poštovního a telegrafního úřadu.
Historie požárního sboru se píše od roku 1881, od roku 1889 měla obec svou četnickou stanici, z této doby se datuje i vznik spořitelního spolku či první knihovny. Na začátku 20. století se v obci rozšířila výroba knoflíků z perleti, až sto osob se věnovalo jejich soustružení . Zájem o ně byl po celých Čechách a byly vyváženy i do Vídně, Berlína a Hamburku. Po "sametové" revoluci v roce 1989 a změně politických poměrů je patrný rozvoj soukromého podnikání. Vedle nové výstavby došlo k opravě několika historických domů, zejména bývalé záložny, ve které je umístěna ordinace lékaře a lékárna a v prvním patře vznikly tři nové byty. Do provozu byla po rozsáhlé rekonstrukci opět uvedena hospoda "U Benešů", která má více než stoletou historii. Novotou se skví i statek ve stylu jihočeského selského baroka na náměstí, který je vedle kostela a několika drobných sakrálních staveb jednou z nejzajímavějších historických staveb v obci.


Otevírací doba

telefon +420 - 565 582 124

telefon +420 - 602 160 339


Kontakty


Adresa:

Senožaty 166, 394 56



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.