Cíl
obec, osada Sukorady (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

První písemný doklad o Sukoradech pochází poměrně až z pozdního období.  Na Sukoradech sídlil zemanský rod, který se podle tohoto místa i psal. Václav  ze Sukorad se připomíná v roce 1420 ve spojitosti s hradem Bezdězem, kde mohl být i jeho purkrabím. Znovu se připomíná v roce 1425, kdy se psal rovněž predikátem z Charvátců. Archeologické nálezy ze zdejšího tvrziště však dokládají její existenci už ve 14. století. V polovině 15. století byli držiteli této tvrze Lapačkové ze Sukorad, jmenovitě v roce 1468 Jindřich. Jeho potomek Jiří již sídlil na tvrzi v blízkém Březně.                                                   

Na druhé sukoradské tvrzi v roce 1457 sídlil Jan Lapačka ze Sukorad, který ji koupil od Kateřiny z Kosořic. Připojením k Březnu ztratila tato tvrz význam a zanikla.  Roku 1541 jeden díl vsi patřil k sousedním Matrovicím.V roce 1543 jsou zde uváděny dvě pusté tvrze. Jako příslušenství skašovské tvrze se ves připomíná v roce 1660, potom připadla k březenskému panství.                                                             

Ze starší tvrze je do dnešní doby zachováno viditelné tvrziště na levém břehu Klenice východně od kraje obce. V blízkosti mostu ke Dlouhé Lhotě se nachází výrazný pahorek, obklopený podkovovitým příkopem a venkovním valem. Nalezený archeologický materiál z prostoru této tvrze lze datovat přibližně do 14. a 15. století.  Druhá, patrně mladší tvrz je v dnešní době již zcela zaniklá. Stávala ve střední části vsi, východně od obnovené vodoteče, vedoucí od severu k jihu do Klenice. Východně od vodoteče a na jižní straně přetínající silnice je novostavba čp. 4, zaujímající místo dnes zbořeného dvora. Jeho menší díl zasahoval do prostoru východnějšího stavení čp. 63 a do prostoru zahrad na jih. Tvrz, podle místního podání srub, stávala na jižní straně dvora. K jeho opevnění mohl náležet dnešní rybníček na toku vodoteče.                                                  

V roce 1877 byla zřízena škola v Sukoradech, která sloužila do roku 1966.  Sdružení dobrovolných hasičů bylo založeno roku 1891 jako hasičský sbor. Již v roce 1890 byla zakoupena hasičská stříkačka. Členové SDH se zúčastňují okresních soutěží. Každoročně pořádají soutěž nazvanou "Sukoradský pohár". Obec baráčníků byla založena roku 1990. V roce 2010 se díky dotacím z fondu kultury a obnovy památek Středočeského kraje dočkala opravy Socha sv. Václava na návsi. V létě téhož roku obec postihly povodně.                                               

Kovárna V severovýchodním okraji návsi se nachází přízemní zděná kovárna čp. 9 z první poloviny 19. století, okapově orientovaná k silnici. Kryje ji sedlová střecha, na obou stranách ukončená hladce omítnutými zděnými trojúhelníkovými štíty. Objekt má tříprostorový půdorys tvořený podsíní, vlastní kovárnou a kolnou. Podsíň tvoří dvě pole valeně klenutého podloubí ve štítovém průčelí okapovém. Objekt je typickým představitelem architektonicky jednoduché vesnické klasicistní kovárny.


Otevírací doba

Úřední hodiny:

Pondělí:  7.00 - 14.30    17.15 - 19.00

telefon +420 - 326 397 326

telefon/fax - 326 397 326

Kontakty


Adresa:

Sukorady 87

294 06 Březno



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.