Cíl
obec, osada Předměřice nad Jizerou (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Obec Předměřice nad Jizerou leží na levém břehu řeky Jizery nedaleko spojnice měst Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Benátky nad Jizerou - Mladá Boleslav. Obec se skládá ze dvou částí - Předměřice nad Jizerou a Kačov.

Historicky plnily Předměřice nad Jizerou s filiálním kostelem a školou vyšší roli i pro další sousední sídla - Tuřice, Sobětuchy, Jiřice, a Kačov. 

Území v němž leží obec, osciluje mezi hlavním městem Prahou a jejím regionem na jedné straně, a Mladou Boleslaví na straně druhé.

Geomorfologie
Území obce Předměřice nad Jizerou se dle Regionálního členění reliéfu ČR nachází v Staroboleslavské kotlině, která spadá do jihovýchodní části Mělnické kotliny. Staroboleslavská kotlina je erozně denudační sníženina při středním toku Labe.


Geobotanika

Podle rekonstruované geobotanické mapy ČSSR ( Myška a kol.) se podél Jizery vyskytovaly luhy a olšiny, na většině katastru dubo-habrové háje, v segmentech ve vyšších polohách jihovýchodně od Kačova, a jihovýchodně od obce se vyskytovaly doubravy. Nejširší zastoupení v katastru měly dubo-habrové háje. Jedná se o společenstvo středoevropské dubové habřiny, které je zastoupeno převážně listnatým smíšeným lesem. Struktura těchto společenstev byla lidskou činností silně pozměněna, ve stromovém patře převládají zpravidla duby a habry. Dřeviny patřící k tomuto společenstvu jsou: Lípy, javory, jilm, jasan, divoká hrušeň, ptáčnice z jehličnanů jedle. Keřové patro tvoří líska, zimolez pířitý, svída,šípek, ostružník, hloh, brslen, ptačí zob a kalina. Hlavní dřevinou acidofilních doubrav ve vyšších polohách řešeného území je dub, přimíšená bývá lípa, bříza, druhově se vyskytuje na lehkých zpravidla kamenitých půdách borovice lesní.


Pedologie

V území jsou zastoupeny následující typy půd: černozemě, hnědozemě a rendziny.


Klimatologie

Podnebí – dle Quitta leží převážně v teplé oblasti T2. Průměrná roční teplota se pohybuje od 8 do 9° C, průměrné roční srážky se pohybují od 550 až 650 mm. Území obce se nalézá na rozhraní klimatických oblastí A2-teplé, suchá s mírnou zimou, kratším slunečním svitem méně než 1500hod. a klimatickou oblastí A3- teplou, mírně suchou, s mírnou zimou. Délka vegetačního období je 165 dníVegetační období.


Biogeografie

Území obce se dle Biogeografického členění České republiky nachází na rozhraní dvou bioregionů: na pravém břehu Jizery je to Benátský bioregion a na levém břenu Mladoboleslavský bioregion.


Nerostné suroviny

Podle údajů Geofondu nejsou na území obce evidována ložiska nerostných surovin.


Vodní toky

Katastrální území Předměřic nad Jizerou se téměř celé rozkládá v povodí řeky Jizery. Jizera tvoří severní a západní hranici katastru obce. Správcem Jizery je Povodí Labe Hradec Králové. Obec patří celým svým územím do chráněné oblasti přirozené akumulace vod “Severočeská křída“.


Otevírací doba

Úřední hodiny:

pondělí    7.00 - 11.30   12.30 - 17.00

středa     7.00 - 11.30   12.30 - 15.30

telefon +420 - 326 313 525

telefon +420 - 603 268 520

telefon/fax - 326 313 525

Kontakty


Adresa:

Předměřice nad Jizerou 132

294 74  Předměřice nad Jizerou



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.