Cíl
obec, osada Plužná (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

První zmínka o obci je z roku 1337, předpokládá se však starší založení. Půdorys historické části obce, kde jsou jednotlivé zemědělské usedlosti orientovány kolmo na osu protáhlého centrálního prostoru ( návsi s cestou ) i stopy původní parcelace, tzv. plužiny, orientované protáhlými lány kolmo na zástavbu, dovolují usuzovat na založení obce v období vnitřní kolonizace, tedy patrně v druhé polovině 12. nebo počátkem 13. století, kdy se na Boleslavsku dotváří sídelní struktura, v základních rysech založená již v raném slovanském středověku, mnohde s ještě starší pravěkou sídelní tradicí.

Z katastru obce Plužná pocházejí archeologické nálezy z mladší doby kamenné, dvě kamenné sekery a pazourky, které svědčí o osídlení území pravěkým zemědělským lidem. Pozůstatky sídliště či pohřebiště nebyly objeveny, pokud byly v místě dnešní obce, byly patrně setřeny pozdější zástavbou a terénními úpravami. Z katastru Plužné rovněž pochází železné předměty, snad výbava hrobu z doby slovanské (podle hodnocení R. Turka), přesné místo jejich nálezu však nebylo zaznamenáno.

Obec byla podle nejstarších pramenů v majetku Koruny české, pod správou Bezdězského purkrabí. K bezdězskému panství, či k jeho bělské části, náležela pak i po celý zbytek feudálního období.Prvotním centrem panství a kraje byl hrad Bezděz a městečko založené pod ním. Město Bělá, založené ve Čtrnáctém století, bylo centrem druhotným, které nabývalo na významu postupně. S rostoucím významem Bělé rostl i význam místních cest jako dopravních spojnic. Spádovost se začala projevovat i k sousední obci Čistá ( škola, hřbitov ). Škola v Plužné byla pak založena v roce 1853. V devatenáctém a na počátku 20. století byla Plužná prosperující zemědělskou obcí s dominantními rodinnými statky. Nadále pak vzrůstal význam místní silnice jako dopravního spojení mezi Mladou Boleslavi a Mšenskem.

Zásadní změny do obce přinesla kolektivizace zemědělství – vznik kapacitních areálů živočišné výroby, stavba bytovek.
V důsledku společenskopolitických změn po roce 1989 zvítězila v Plužné vůle po znovuzískání samostatnosti. V současnosti se Plužná rozvíjí jako samostatná svébytná obec.


Otevírací doba

Pondělí 19:00–21:00
Úterý zavřeno
Středa zavřeno
Čtvrtek zavřeno
Pátek zavřeno
Sobota zavřeno
Neděle zavřeno
telefon +420 - 724 186 488


Kontakty


Adresa:

Plužná 54, 294 23  Plužná



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.