Cíl
obec, osada Neveklovice (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Neveklovice jsou starodávného původu, o čemž svědčí starobylé pohanské hroby, popelnice a žároviště, které byly nalezeny při obdělávání polí v roce1895. Jméno obce se odvozuje od dávného zemanského rodu Nevekloviců, jehož zakladatel se jmenoval Nevekel. Neveklovicemi také od pradávna vedla "zemská stezka" do Žitavy. Pro odpočinek a občerstvení pocestných zde záhy začala fungovat krčma, o které se staré zápisy často zmiňují.

První písemná zmínka o Neveklovicích pochází z roku 1177. Obec je v ni uváděna při vypočítávání zboží, které Heřman z Markvartic daroval cisterciánským mnichům, které povolal z Plas do Kláštera (u Mnichova Hradiště). Ze 14. století je v klášterském urbáři (soupis majetku, práv a povinností mnichů) uvedeno čtrnáct neveklovických usedlíků, kteří byli mnichům povinováni robotou, platem a různými dávkami. V této době, ale i později byly Neveklovice součástí Klášterského panství, jehož majitelé se během staletí často střídali. V 17. století v Neveklovicích řádila a pustošila švédská vojska, která v obci vypálila šest gruntů.

Z novodobé historie před druhou světovou válkou uvádíme:

V rámci všeobecné mobilizace bylo povoláno jedenáct mužů. Po Mnichovské zradě byly hraniční závory protektorátu umístěny jen asi 400 m nad místním vodojemem, takže část neveklovických pozemků zůstala za hranicemi. V tuto dobu byla v obci umístěna finanční stráž a četnická stanice, ustoupivší od původních hranic. Válečná léta prožila obec, stejně jako mnoho dalších českých vesnic, ve strachu před německými okupanty. Obyvatelé však nepřestali obhospodařovat polnosti a podle svých možností pomáhali svým spoluobčanům přežít tuto krutou dobu.

Z poválečné doby si můžeme všimnout těchto skutečností:

O osamostatnění své obce požádali občané Neveklovic v roce 1990 a v tomtéž roce si zvolili své obecní zastupitelstvo.


Otevírací doba

Úřední hodiny:

každé Úterý 17.00-17.30

telefon +420 - 702 016 433


Kontakty


Adresa:

Neveklovice 45

294 13  Neveklovice



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.