Cíl
obec, osada Albrechtice v Jizerských horách (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Albrechtice v Jizerských horách leží v Libereckém kraji v okrese Jablonec nad Nisou. Obec se nachází v údolí mezi horou Špičák a Mariánskou horou a žije zde asi 340 obyvatel (údaj z roku 2006). Z celkového počtu 437 domů je plných 277 rekreačních. Součástí obce je osada Mariánská Hora.

Albrechtice byly založeny roku 1670 (uvádí se i 1674 jako rok první písemné zmínky o obci) a jméno dostaly po majiteli panství Albrechtu Desfours. Místní část obce Mariánská Hora vznikla asi kolem roku 1702. První osídlenci se zabývali prací v lese a ručním domácím tkalcovstvím. Později zavedený sklářský průmysl částečně zlepšil životní podmínky obyvatel. V dnešní době obec každodenním životem prakticky srůstá s Jiřetínem pod Bukovou.

K pamětihodnostem Albrechtic můžeme řadit kostel sv.Františka z Paoly a zachovalé domy rázovité lidové architektury, vytvářející v chráněné krajinné oblasti ojedinělý kolorit. Požární zbrojnice se dvěma bytovými jednotkami je střediskem Sboru dobrovolných hasičů. Obec podporuje ekologické aktivity plynofikací a postavením vlastní čističky odpadních vod.

Albrechtice jsou přitažlivé v létě pro zajímavost turistických a cyklistických tras a v zimě pro úplný rejstřík různě obtížných lyžařských terénů pro sjezdové lyžování i pro milovníky běžeckých stop. Tak Albrechtice umožňují tisícům hostů a turistů poznávat říši přitažlivého jizerského ticha a okolní krásy.

Dosud používaným symbolem obce byl znak, který se laické veřejnosti líbil, ale jehož podoba byla podle odborníků v rozporu s heraldickými pravidly. Proto v průběhu roku 2004 byl zastupitelstvem osloven heraldik pan Stanislav Kasík z Roudnice nad Labem a nad jeho návrhy proběhlo mnoho diskusí. Vítězný návrh modernizující a zjednodušující stávající znak byl z obce postoupen Parlamentu Poslanecké sněmovny České republiky. Jeho Podvýbor pro heraldiku žádost v únoru 2005 doporučil a symboly byly v červnu 2005 obci uděleny.

Znak: V modrém štítě se zvýšeným stříbrným hrotem na zúžené modré patě červené mlýnské korečkové kolo na hřídeli s položeným černým lopatkovým čepem provázené dvěma zelenými vrchy, každý s vyrůstajícím smrkem přirozené barvy.


Otevírací doba

telefon +420 - 483 381 504


Kontakty


Adresa:

Albrechtice v Jizerských horách 226, 468 43



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.