Cíl
obec, osada Staré Město (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Obec leží v podhůří Beskyd na soutoku řek Ostravice a Morávky nedaleko Frýdku-Místku, asi 4 km jižním směrem.
Rozloha obce činí 465 ha a v současné době zde žije 1190 obyvatel.

Historie obce
První zmínka o Jamnici (pozdější Staré Město) pochází z. r. 1305 v rejstříku vratislavského biskupství a další z r.1327 kdy nástupce Meškův, kníže Kazimír (1316-1358) v listinách, kterými se poddává českému králi Janu Lucemburskému, jmenuje Jamnici již jako oppidiscum municionibus, neboli městečko dle starého způsobu slovanského, což značí trhovou ves s tvrzí, přes kterou vedla obchodní cesta z Moravy na Těšínsko. Právě zmínka o tvrzi je důležitá - vnáší problém do názoru, že Jamnica je totožná se Starým Městem. Kolem roku 1340 je tvrz přestavěná na hrad pojmenovaný Friedeck - v těsné vazbě na Jamnici je založeno nové město. Pojmenováním hradu je od roku 1386 již používán přídomek "z Frýdku". Obchodní cesta z Moravy na Těšínsko tak byla přeložena do Frýdku. Postupně jak Frýdek rozvojem cestovního ruchu rostl a sílil vzniklo dvouměstí Frýdek-Místek, jehož součástí bylo i Staré Město.
24. listopadu 1990 se na základě petice občanů obec osamostatnila.

Památky, kultura a sport
K historickým památkám patří především kostel sv. Josefa - neorománský, římskokatolický kostel z r. 1904, kaplička na ulici Skotňa, kaplička na ulici Baštice, pomník padlým hrdinům I. a II. svět. války - před školou, pomník Sv. Otýlie, kříž na ulici Jamnická u domu č. p. 170, křížek u fotbalového hřiště, pomníček Sv. Isidora na ulici Lazecká, památníček Sv. Jana Nepomuckého u parkoviště ve středu obce a památník místním mlynářům.
Přírodní památkou je chráněná oblast Profil Morávky.
Kulturní život obohacuje knihovna v areálu školy, také areál zdraví.

Sportovci mají široké možnosti aktivit: TJ Sokol Staré Město je majitelem lyžařského vleku Visalaje, dále se zde nacházejí 2 travnatá fotbalová hřiště, 3 tenisové antukové kurty, jedno volejbalové antukové hřiště a tělocvična.
Dále v obci působí Česká obec Sokolská, Skautský oddíl TJ SOKOL - kopaná, volejbal, tenis, lyžování, horolezci, rekreační sport. Přírodní koupání je možné v řece Ostravici a Morávce

Možnost občerstvení nabízí Restaurace Na Fojtství, Restaurace U Bumbalů, Restaurace U Goje a Hospůdka U hřbitova.


Otevírací doba

telefon +420 - 558 624 042


Kontakty


Adresa: Jamnická 46, 738 01 Staré Město


Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.